Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 augusti

  Få unga vill ta hand om hotade husdjursraser

  Endast 15 procent av dem som fick ersättningsstöd av Jordbruksverket för bevarande av hotade husdjursraser år 2017, var under 40 år. Detta kan visa sig bli ett problem när fler raser ska bevaras för framtiden menar Jordbruksverket.

   Jordbruksverket samarbetar med rasföreningarna för att de ska sprida information, kunskap och intresse om Sveriges utrotningshotade husdjursraser. Fjällkon tillhör dessa.
  Jordbruksverket samarbetar med rasföreningarna för att de ska sprida information, kunskap och intresse om Sveriges utrotningshotade husdjursraser. Fjällkon tillhör dessa. FOTO: TT

  Att bevara hotade arter är ett av FN:s mål för en hållbar utveckling. Om klimatet i framtiden förändras är det viktigt att gamla arter finns kvar för att säkra tillgången på livsmedel. Det rapporterar Sveriges radio.

  Som ägare till en hotad husdjursras kan man söka om ersättning från Jordbruksverket eftersom djuren sällan ger så mycket kött och det därför kan vara en olönsam affär. Av dem som beviljades stöd 2017 var 15 procent under 40 år. För att säkra den biologiska mångfalden behövs fler unga ägare.

  Samarbetar med rasföreningar

  Jordbruksverket samarbetar med rasföreningarna för att de ska sprida information, kunskap och intresse. Det säger Stephanie Kindbom på Jordbruksverket till Sveriges radio. Men det finns i nuläget ingen konkret plan för hur man ska locka fler yngre personer.

  – Det är ett problem. Det handlar dels om att säkra vår tillgång till livsmedel i framtiden och dessutom är de ett levande kulturarv som vi behöver förvalta.

  Läs mer: Oro när intresset för lantraserna minskarLäs också: Sveriges unika lantdjur riskerar att försvinnaDebatt: ”Linderödssvin borde vara en del av beredskapen”

  Utrotningshotade husdjursraser

  Du kan få ersättning om du håller djur av de svenska husdjursraser som är utrotningshotade:

  Nötkreatur: Fjällko, rödkulla, väneko, ringamålako, bohuskulla och svensk låglandsboskap.

  Gris: Linderödssvin.

  Får: Ryafår, gutefår, svenskt finullsfår, gestrikefår, dala pälsfår, fjällnäsfår, roslagsfår, helsingefår, klövsjöfår, svärdsjöfår, värmlandsfår och åsenfår.

  Getter: Lantrasget, göingeget, jämtget och lappget.

  Källa: Jordbruksverket

  Relaterade artiklar

  Till toppen