Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 januari 2020

  Få nya lantbruksförslag före hösten

  Skydd av jordbruksmark och biologisk mångfald lyser med sin frånvaro på regeringens lista över kommande lagförslag.

   Förslag om ändrat skydd av åkermark finns inte med i regeringens propositionsförteckning.
  Förslag om ändrat skydd av åkermark finns inte med i regeringens propositionsförteckning. FOTO: Härje Rolfsson

  I början på varje år skickar regeringen en propositionsförteckning till riksdagen. Där listar regeringen vilka lagförslag den planerar att lägga fram för de folkvalda före riksdagsårets slut i september.

  På årets lista fanns det få nyheter för lantbrukets del, egentligen bara beskedet att regeringen senast i september tänker lägga de förslag som ska inlemma EU:s nya regelverk för ekologisk produktion i svensk lagstiftning.

  Riksintresse

  Då är det intressantare att titta på vad som saknas. Det ser inte ut att finnas några planer på att ändra i lagstiftningen kring skyddet av jordbruksmark, återkommande aktuellt när växande städer och infrastruktur möter åkrar. Sedan riksintresseutredningen kom 2015 har regeringen svarat på frågor om vad som händer med den med att frågan bereds på regeringskansliet.

  Någon proposition om ändringar i Artskyddsförordningen finns inte heller på listan. Det är i och för sig inte så konstigt eftersom det ännu inte tillsatts någon utredning om den. Den rödgröna regeringen utlovade en översyn av Artskyddsförordningen i maj 2018 men det gavs inga utredningsdirektiv före riksdagsvalet. I januariöverenskommelsen lovade regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna varandra att en utredning ska tillsättas 2019 eller 2020, och en proposition läggas 2021. Regeringen och samarbetspartierna har alltså året på sig att leva upp till den målsättningen.

  Ursprungsmärkning

  För frågan om ursprungsmärkning av kött på restaurang så ligger regeringen efter januariöverenskommelsens planering. Enligt den skulle en proposition läggas i vår. Livsmedelsverket har fått i uppdrag att ta fram ett underlag som kan användas för att få EU-kommissionens välsignelse för ett ensidigt svenskt märkningskrav. Det ska redovisas senast den första december i år, vilket förklarar varför det inte finns någon proposition planerad före september.

  Propositionsförteckningen är inte bindande. Planerade förslag kan skjutas upp och nya kan komma till under årets gång.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen