Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 maj 2019

  Få lantbrukare anmälda till Vildsvinshjälpen

  Behovet av vildsvinshjälp är mindre än Svenska Jägareförbundet förutspått. Det beror på fler faktorer, menar Magnus Rydholm, kommunikationschef på Svenska Jägareförbundet. Hos jägarna själva finns det däremot ett stort intresse.

   Den svenska vildsvinstammen orsakar skador för över en miljard kronor varje år bara inom jordbruket, enligt SLU.
  Den svenska vildsvinstammen orsakar skador för över en miljard kronor varje år bara inom jordbruket, enligt SLU. FOTO: Zoran Orcik/Shutterstock/TT

  Som ATL tidigare har berättat drog Svenska Jägareförbundet i slutet av april igång Vildsvinshjälpen. Sen dess har över 1 100 jägare från Jägareförbundet frivilligt anmält sitt intresse att hjälpa lantbrukare drabbade av vildsvinsskador.

  Men från lantbrukshåll är antalet anmälningar betydligt färre. Endast ett trettiotal lantbrukare har hittills ansökt om vildsvinshjälp via det webbformulär som finns på Jägarförbundets hemsida.

  Magnus Rydholm, kommunikationschef på Svenska Jägareförbundet, vill ändå inte tala om ett bristande intresse.

  – Vissa lantbrukare har byggt upp lokala nätverk där man hjälper varandra eller har utarbetade kontakter med lokala jägare. Det finns även många som jagar själva. Så det man kan säga är att det initialt inte har funnits ett jättestort behov, säger han till ATL.

   Vildsvinsjakt pågår. Arkivbild.
  Vildsvinsjakt pågår. Arkivbild. FOTO: Fredrik Loberg

  Behovet kan öka i sommar när säden är mjölkmogen. Behovsfrågan får man utvärdera på sikt, menar han.

  Krävs samarbete mellan markägare och jägare

  – Markägaren har ju jakträtten, och då kan det finnas markägare som vill ha mer djur och grannar som kanske vill ha mindre. Det krävs alltså ett samarbete mellan markägare och jägare. Sedan handlar det om att förstå varandras situation och känna ansvar. Det är så vi kommer närmare en lösning, säger Magnus Rydholm.

  Han vill rikta ett tack till alla jägare inom Svenska Jägareförbundet som ställer upp.

  – Hos jägarna i vårt förbund finns det ett stort intresse av att jaga och hjälpa till. Det är positiva människor som ställer upp oavsett om det handlar om tidiga morgnar eller sena nätter, säger han.

  Så här söker du vildsvinshjälp:

  Lantbrukare som behöver hjälp anmäler sig via ett formulär på vildsvinshjalp.nu.

  Sedan ordnar förbundet kontakt med en jägare.

  Intresserade jägare anmäler i sin tur också via ett formulär på webben att de vill delta och sätts upp på länsvisa listor.

  Jägarna, som deltar i organisationen, ska vara medlemmar i Svenska Jägareförbundet.

  Mellan lantbrukare som önskar hjälp och jägaren ska ett avtal tecknas.

  Källa: www.vildsvinshjalp.nu

  Relaterade artiklar

  Till toppen