Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 juli 2017

  Få får lägga ut råttgift - nu agerar LRF

  Det är inte längre tillåtet att lägga ut råttgift i preventivt syfte och skärpta reglerna för att hantera medlen kräver utbildning. LRF har tagit ett steg på vägen med en kurs på nätet.

  – Vi har satt upp ett ”webbinarium” på nätet så att bönder kan gå in och se hur den nya situationen ser ut. Det är första steget. Tanken är att vi tillsammans med branschen ska komplettera den och ta fram några enkla checklistor för att minimera råttproblemen på lantbruken, säger Jan Eksvärd, expert på hållbar utveckling på LRF.

  Just nu finns ingen skräddarsydd utbildning för lantbrukare med gnagarproblem. I stället är alternativet samma kurs som saneringsföretagens inspektörer går. Kursen löper över fyra dagar och kostar 12 000 kronor.

  – Det är lite grann att skjuta över målet. Du får mycket mer än bara råttbekämpning på kursen och jag tror inte att så många lantbrukare gått den, säger Jan Eksvärd.

  Ambitionen från LRFs sida är därför att skapa en utbildning som ger lantbrukaren behörighet att köpa och hantera råttgift.

  Webbinariumet ”Så löser du råttproblemet” ligger LRFs hemsida men det ger inte tillstånd att använda råttgift. förhoppningsvis kan den nya kursen vara klar under 2017, säger Jan Eksvärd.

  LÄS OCKSÅ: Anticimex utryckningar till lantbruk ökat med 245 procent

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen