Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 augusti 2019

  Extremt stor brandrisk i norr

  TT

  Det är torrt i skog och mark i så gott som hela landet. Endast delar av Götaland och Dalafjällen är undantagna från SMHI:s skogsbrandrisk.

   Det råder extrem risk för skogsbränder i norra Sverige. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT
  Det råder extrem risk för skogsbränder i norra Sverige. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT FOTO: Henrik Montgomery/TT

  Allra störst är risken i norra Norrland. I Norrbottens och Västerbottens kust- och inland är risken mycket stor till extremt stor, och även i Västernorrland och Jämtland råder lokalt extremt stor risk.

  – Det är stora lokala variationer, men den extrema brandrisken är mest utbredd i norra Norrland. Den förekommer dock lokalt på andra håll i landet också, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, till TT.

  Enligt SVT Nyheter Västerbotten råder eldningsförbud i hela länet samt i elva av Norrbottens 14 kommuner. De närmaste dagarna väntas skurar, som antingen kan hjälpa eller stjälpa.

  – Det kan förekomma en del åska, vilket kan starta bränder, säger Söderberg.

  Framåt mitten av kommande vecka ser det ut att bli mer sammanhängande regn, men prognoserna är än så länge osäkra.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen