Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 februari

  Extrema vattennivåer – här är jordbruket värst drabbat

  Översvämmade fält, näringsfattig mark och risk för mögel och skadedjur. De blöta markerna ställer till det på många sätt i jordbruket, men än är stämningen hoppfull.

  – Det är bara att hoppas att det rinner undan, säger Andreas Svenson växt­odlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.

   Säveån i Partille i Västra Götaland översvämmades efter stormen Dennis i helgen.
  Säveån i Partille i Västra Götaland översvämmades efter stormen Dennis i helgen. FOTO: Adam Ihse/TT

  Det blöta vädret har drabbat jordbruket på flera håll, rapporterar rådgivare från Hushållningssällskapet. Marken är vattenmättad och på de flesta håll kommer det att ta några veckor innan det blir farbart.

  – Boråsområdet är ett av de områden som drabbats värst av översvämningar. Det är nog tveksamt om vissa grödor klarar sig, i alla fall på ställen där det stått vatten länge, säger Katarina Berlin Thorell, växtodlingsrådgivare i Sjuhärad.

  Stressas av syrebrist

  I Skåne ser höstsådden fortfarande bra ut över lag, men för en del har grödorna stressats av ­syrebrist. I Jönköping beskrivs vattenmängderna som extrema och det är svårt att säga hur det går för höstsådden.

  – Det finns en risk att den förstörs helt och hållet och det är bara att hoppas att det hinner rinna undan lite nu, säger Andreas Svensson, rådgivare i Jönköping.

  Det ser genast lite bättre ut upp mot norra Skaraborg, Värmland och Dalarna. Där är det blött, men än så länge verkar inte sådden vara hotad.

  Gödselkörning försenas

  Ett av de stora problemen med vattenskadorna är förlusten av kväve, svavel och kalium. Fortsätter det vara blött går det inte heller att komma i gång med gödselkörningen, vilket många skulle behöva så snart det går.

  – Man har ingen hjälp från marken nu. Vallodlarna bör tänka på kalium och svavel fram­över, säger Elisabeth Thisner, rådgivare i Västra Götaland.

  Rapsen har tagit mest stryk. Bland annat i Halland där den såg ojämn ut redan innan skyfallen. I Sörmland varierar skiftena från de som gått jättebra tack vare den milda vintern, till de som har stått under vatten i flera veckor. Allt hänger på att det hinner torka upp inför vårbruket.

  – Många är oroliga om rapsen kommer att överleva och det är jättesvårt att avgöra. Det hänger på hur mars blir. Blir det väldigt kallt och is finns det jättestor risk att rötterna går av, säger Anna Linell, rådgivare på hushållningssällskapet i Sörmland.

  Viltskador problematiska

  Den största problematiken beskrivs inte vara vattnet, utan viltskadorna.

  – Det är ett jätteproblem när plantorna stått i vatten, kanske blivit avbetade ett par gånger, och så kliver någon så roten spricker. Då ger rapsen upp, säger Anna Linell.

  I Kalmar, Kronoberg och Blekinge, samt på Öland och Gotland råder ingen större oro för vattenflödena. Det har till och med varit välkommet för att fylla på grundvattennivåerna. Nu räcker det däremot, även om rådgivarna tror att grödorna klarar lite till.

  Största oron är att folk inte ska få ut sin stallgödsel i tid. Det hade också varit bra med lite kyla för att minska skadedjur och mögel. Många har även hittat mjöldagg i höstsådden, vilket är ovanligt i februari.

  – Det kan man titta lite extra efter. Det finns fält som håller på att gulna kraftigt av mjöldaggen, säger Hans Hedström, rådgivare i Blekinge.

  ATL TV: Översvämmade åkrar – men lantbrukare är hoppfulla

  Relaterade artiklar

  Till toppen