Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 november 2017

  Extrema Brexitalternativet hotar lantbruket

  Ipswich.

  Livet efter Brexit och CAP står överst på agendan för lantbrukarna i Storbritannien. Nu åker de stora lantbruksorganisationerna på informationsturnéer, planerar och räknar på olika scenarier.

  Just nu är osäkerheten mycket stor bland brittiska lantbrukare. Beslutet att lämna EU och CAP har lett till en febril aktivitet bland landets jordbruksorganisationer. ATL är med på ett kvällsmöte i Ipswich där lantbrukare från östra England tagit plats för att lyssna på några av lantbruksorganisationernas experter.

   ATL är med på ett kvällsmöte i Ipswich där lantbrukare från östra England tagit plats för att lyssna på några av lantbruksorganisationernas experter.
  ATL är med på ett kvällsmöte i Ipswich där lantbrukare från östra England tagit plats för att lyssna på några av lantbruksorganisationernas experter. FOTO: Härje Rolfsson

  ”En komplex fråga”

  Det är Gail Suter från NFU, National Farmers Union, och Sara Baker från AHDB, Agriculture and Horticulture Development Board som presenterar sina organisationers undersökningar.

  – Det är en underdrift att säga att Brexit är en komplex fråga. Men det finns fortfarande tid att ta saken i egna händer och planera för vad som kan komma, säger Sara Baker, som är ekonom och har specialiserat sig på att analysera konsekvenserna av Brexit.

  Hon presenterar AHDB:s beräkningar på mötet och visar hur lantbrukens inkomster kommer att påverkas i tre olika scenarier.

  – Hoppet är att vi kan hamna någonstans i mitten och inte i något extremt scenario som Fort UK.

   Sara Baker (till vänster) från Agriculture and Horticulture Development Board och Gail Suter från National Farmers Union.
  Sara Baker (till vänster) från Agriculture and Horticulture Development Board och Gail Suter från National Farmers Union. FOTO: Härje Rolfsson

  Gail Suter från NFU berättade bland annat om vad som ska hända med EU:s regelverk.

  – Många tror att hela regelsystemet ska eldas upp. Den myten kan jag avfärda. Vår regering kommer att kopiera och överföra hela EU:s regelverk till brittisk lag.

  Växtodlare kan drabbas hårt

  Sara Baker påpekar att de lantbruk som verkar drabbas värst i beräkningsmodellerna är framför allt lantbruk som i dag får mycket stöd, som växtodlare, och de näringar som är beroende av utländsk arbetskraft, till exempel trädgårds- och grönsaksodling.

  LÄS MER: Gästarbetare ratar brittiska jobb

  NFU beräknar att omkring 40 procent av arbetskraften i lantbruket är utländsk. Om allt färre vill komma till Storbritannien och arbeta, på grund av strängare regler och sämre ekonomiska villkor, kan arbetskraftsbrist och skenande arbetskostnader få svåra konsekvenser.

   I ett av de tre framtida scenarierna kan Storbritannien förvandlas till ”Fort UK” efter Brexit då handeln med omvärlden sker enligt WTO:s MFN-tariffer och kostnaderna för arbetskraft stiger rejält.
  I ett av de tre framtida scenarierna kan Storbritannien förvandlas till ”Fort UK” efter Brexit då handeln med omvärlden sker enligt WTO:s MFN-tariffer och kostnaderna för arbetskraft stiger rejält. FOTO: oversnap

  Men experterna är ändå försiktigt positiva till engelska lantbrukares möjligheter att överleva Brexit, särskilt om man kan effektivisera sin verksamhet.

  – Det jag vill att ni ska ta med er i kväll är att vi i alla våra scenarier kom fram till att lantbrukare som ligger bland de 25 procent bästa när det gäller lönsamhet kommer att klara sig bra även efter Brexit, oberoende av lantbrukssektor eller storlek på verksamhet.

  LÄS MER: Kräver nya lagar för att rädda skördarLÄS OCKSÅ: Lär dig stoppa ogräset som smarta ekobondenLÄS OCKSÅ: Hon tjänar miljoner på sin skörd

  Relaterade artiklar

  Till toppen