Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 december 2018

  Experter varnar för ensidig utfodring med halm

  Flera nötkreatur har dött till följd av stopp i matsmältningen de senaste två veckorna, enligt obduktionsrapporter. Nu varnar Gård & Djurhälsan för att enbart ge halm till nötkreatur.

   Det viktiga är att komplettera halmen med annat foder så att våmmens mikroorganismer kan få tillräckligt med näring.
  Det viktiga är att komplettera halmen med annat foder så att våmmens mikroorganismer kan få tillräckligt med näring. FOTO: Ann Lindén

  Många djurägare har ökat andelen halm i fodret till sina köttdjur efter torkan och dåliga vallskördar. Men för mycket halm kan vara bedrägligt. Den senaste tiden har flera nötkreatur dött av så kallade inpackningar i bladmagen och löpmagen efter att bara ha utfodrats med halm. De drabbade djuren har varit dikor i nötköttsbesättningar från olika delar av Sverige.

  – Jag har jobbat som veterinär i 23 år och det här är ovanligt. Det kan ha förekommit på några djur förr, men aldrig i den här omfattningen tidigare. Det visar att det har varit ett väldigt speciellt år, säger Virpi Welling, veterinär vid Gård & Djurhälsan till ATL.

  Prova Premium: Testa redan i dag – för bara 1 krona

  Det är besättningsveterinärer som har skickat de döda korna på obduktion hos Gård & Djurhälsans laboratorier för att utreda dödsorsaken. Foderinpackningarna har orsakat djurens död, visar obduktionsutlåtandena. Nu går Gård & Djurhälsan ut och avråder från att enbart ge halm till nötkreatur.

   Obduktionsrapporter visar hur hårt packat halmen har blivit när den har stockat sig i matsmältningssystemet. ”Det blir som cement”, säger veterinär Virpi Welling.
  Obduktionsrapporter visar hur hårt packat halmen har blivit när den har stockat sig i matsmältningssystemet. ”Det blir som cement”, säger veterinär Virpi Welling. FOTO: Gård & Djurhälsan

  Stopp i matsmältningen

  Den ensidiga halmutfodringen gör det svårt för mikroorganismerna i våmmen att klara sig och få tillräckligt med näring. Årets torka gjorde också halmen sprödare och mer finfördelad – som gör att den lättare packas ihop i kornas matsmältning.

  – Halm innehåller väldigt lite energi och proteiner, då orkar inte mikroberna i våmmen jobba. Då stannar hela matsmältningen av och ”foderfabriken” orkar inte hålla i gång. Halmen innehåller också stor andel fiber som suger åt sig mycket vatten. Fodret packats in som hård cement, säger Virpi Welling.

  Viktigt att blanda med annat foder

  En del dikor i tidig dräktighet har fått mycket halm som foder på grund av omfattande grovfoderbrist, för att de senare ska få mer ensilage och annat foder när de närmar sig kalvning. Många stödutfodrar också sina besättningar med mer halm för att spara på ensilaget. Eftersom torkan slog hårt har även mer halm från olika sädesslag använts till foder, som till exempel vetehalm som kan vara mer svårsmält.

  – Det viktiga är att man blandar in foder av annan sort och inte enbart fodrar med halm. Om man har väldigt ont om annat foder kan man utfodra med ensilage ena dagen och halm nästa, eller att man kompletterar halmen med annat foder ett par gånger i veckan, säger Virpi Welling.

  Ammoniakbehandlad halm är ett sätt att öka smältbarheten av fibern, något som också minskar risken för förstoppning. Men gräsfröhalm kan inte ammoniakbehandlas eftersom det kan utvecklas giftiga ämnen i gröna växtrester.

  Om man fodrar med mycket halm

  • Komplettera med ensilage eller kraftfoder. Till exempel kan man ge ett par kg ts ensilage/dagligen eller ett kg spannmål/kraftfoder per nötkreatur.

  • Den som har tillgång på drav och drank kan ge det som ett lämpligt komplement till halm.

  • Om det går rent praktiskt på gården: varva ensilageutfodring med halm varannan dag.

  • Se till att det finns rätt tillgång på mineraler

  • Mycket halm gör det ännu viktigare att djuren dricker tillräckligt med vatten.

  Källa: Gård & Djurhälsan.

  Relaterade artiklar

  Till toppen