Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 augusti 2020

  Riskfyllt att arbeta i silos

  Allvarliga arbetsplatsolyckor får många företagare att se över sina säkerhetsrutiner. Det vittnar experter och rådgivare om.

   Att arbeta i en silo kräver skyddsutrustning (arkivbild).
  Att arbeta i en silo kräver skyddsutrustning (arkivbild). FOTO: Hans Dahlgren

  – De vanligaste olycksorsaker i silos är kvävning eller maskinhantering, säger Camilla Backlund som är arbetsmiljöexpert på Gröna arbetsgivare.

  Hon är inte insatt i vad som orsakade olyckan i Skellefteå eller hur den gick till.

  – Det är jättetråkigt att det ska behöva hända dödsolyckor. Vi vill hålla arbetsmiljöarbetet aktuellt hos våra medlemmar för att förebygga olyckor, säger hon.

  Viktigt med skyddsutrustning

  När det gäller olyckor som orsakas av maskiner så finns det säkerhetsregler att förhålla sig till och utrustning som förhindra olyckor:

  – Här är det viktigt att ha säkerhetsutrustning som bryter och låser elen så att maskinen inte kan starta upp när man går ner i silon, säger Camilla Backlund.

  Gröna arbetsgivare har rådgivare knutna till sig som arbetar ute på lantbruk med arbetsmiljöfrågor. Rutiner kring att arbeta i silos ska ingå i det systematiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen.

  – Många olyckor händer när den första personen som går ner i silon svimmar på grund av syrebrist och då går person nummer två ner för att rädda sin kollega. Många gånger tror man att kollegan som är inne i silon har drabbats av något sjukdomstillstånd och förstår inte att det är syrebrist. Det är jätteviktigt att ha gasvarnare så att de som arbetar i silos vet när det råder syrebrist, säger Camilla Backlund.

   Camilla Backlund är arbetsmiljöexpert på Gröna arbetsgivare.
  Camilla Backlund är arbetsmiljöexpert på Gröna arbetsgivare. FOTO: Gröna arbetsgivare

  Kolmonoxid osynlig fara

  Anders Lönnermark som är enhetschef på forskningsinstitutet Rise håller med.

  – Kolmonoxid är en osynlig fara och det är det som gör det så skrämmande. Det kan komma över en utan att man märker att det är för sent. Det är lättare att förutsäga fallrisker, det går att se var man behöver sätta upp staket, säger Anders Lönnermark.

  Rådgivarna som arbetar för Gröna arbetsgivare är också medlemmar i föreningen Säker arbetsmiljö Sverige och de vittnar om att fler hör av sig till dem efter att media rapporterar om allvarliga olyckor som den i Skellefteå.

  – Så är det tyvärr med alla tragiska olyckor. Det enda positiva är att många får sig en tankeställare och ser över sitt eget säkerhetsarbete, säger Anders Danielsson som är ordförande för Säker arbetsmiljö Sverige.

   Anders Lönnermark är enhetschef på forskningsinstitutet Rise.
  Anders Lönnermark är enhetschef på forskningsinstitutet Rise. FOTO: Ri.se

  Riskfyllda moment

  Anders Danielsson vill inte uttala sig om olyckan i Skellefteå men har ett generellt råd att ge:

  – Det är viktigt att regelbundet se över sina rutiner på gården när det gäller riskfyllda arbetsmoment. Det behövs säkra rutiner som alla på gården känner till. Det räcker långt, säger Anders Danielsson.

  Vilka moment är mest riskfyllda?

  – Utrustning och installationer slits och behöver service eller justeras. Det är just dessa moment som är de farligaste, säger Anders Danielsson.

  I Sverige bedrivs i dag lite forskning om arbetsmiljö inom de gröna näringarna. Niklas Adolfsson arbetade fram till och med 2016 som forskare vid det nu nedlagda industriforskningsinstitutet JTI. Där undersökte han bland annat hur ny teknik kan användas:

  – Det går att öka säkerheten genom att använda kameror invändigt i silos, säger Niklas Adolfsson.

  Görs det tillräckligt med produktutveckling på tornsilos?

  – Nej, det kan göras mer, säger Niklas Adolfsson som i dag arbetar som arbetsmiljöspecialist på Suez Recycling.

  Han ser även en annan fara och det är en åldrande silopark:

  – Många silos är gamla och jag tror inte att de säkerhetsfunktioner som finns att tillgå alltid byggs till i äldre silos, säger Niklas Adolfsson.

  Fakta: Undvik olyckor vid siloarbeten

  • Jobba aldrig ensam.

  • Se till att ha säkerhetslina och sele på dig, så att du kan ta dig ut igen om du skulle sjunka i spannmålen.

  • Se till att det finns utrymningsvägar så att du snabbt kan ta dig ut.

  • Se till att det finns frisk luft, syre, i lokalen innan du går in i ett slutet utrymme.

  • Se till att ha ett system för att tala om för en annan person innan du går in i en silo eller annat slutet utrymme.

  • Var extremt försiktig i silon med gastät lagring av spannmål eller grovfoder. På grund av kolmonoxiden som bildas ska man aldrig gå in utan skyddsutrustning.

  • I gödselkulvertar bör man ha en mätare som larmar vid förhöjda halter av gödselgaser som svavelväte.

  Källa: Torsten Ivarsson på Säker Arbetsmiljö Sverige

  Vill du läsa mer om hur du kan förhindra arbetsplatsolyckor? Gröna arbetsgivare, Kommunal och Prevent har tagit fram utbildningsmaterial som heter Är du säker? En kostnadsfri webbkurs och annat material hittar du på Ärdusäker.se

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen