Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 mars

  Expert: ”Torkan 2018 betydligt tuffare än coronaviruset”

  De svenska gröna näringarna och lantbruket kan delvis gynnas av coronakrisen, tror Emma Frödå, specialist på jord och skog på Danske Bank.

  – Vi slutar inte konsumera mat- och hygienartiklar, säger hon till ATL.

   Emma Frödå är specialiserad på svensk lantbruksekonomi på Danske Bank.
  Emma Frödå är specialiserad på svensk lantbruksekonomi på Danske Bank. FOTO: ATL/Alexander Donka/Danske Bank

  Emma Frödå, specialiserad på svensk lantbruksekonomi på Danske Bank, tror att virusutbrottet kan bidra positivt till svensk matproduktion och väcka en diskussion kring Sveriges självförsörjningsgrad, nu när en del mathyllor ibland gapar tomma.

  – Även om världsekonomin går in i en djup depression slutar vi inte konsumera mat- och hygienartiklar såsom hushålls- och toapapper, säger Emma Frödå till ATL.

  De senaste veckorna har matförsäljningen dessutom ökat efter en tilltagande hamstring. Men Emma Frödå tror att den på sikt jämnar ut sig.

  – Vi ska ju äta upp det vi köpt hem, säger hon.

  Torkan var tuffare

  Hon utesluter inte heller viss prispress på exempelvis matvaror om det blir lågkonjunktur kombinerad med hög arbetslöshet, vilket också kan minska efterfrågan på dyrare produkter, såsom eko och exklusivare matvaror.

  – Torkan 2018 var betydligt tuffare för lantbrukssektorn. Många restauranger och skolor har förvisso stängts nu, men det minskar inte matkonsumtionen, för vi lagar ju mat hemma i stället. Men det kan såklart bli tufft för dem som bara levererar till storhushåll eller restauranger, säger hon.

  På plussidan gynnar den försvagade kronan svenska exportbolag däribland exportörer av exempelvis spannmål och trävaror. Hon tipsar även lantbrukare om att det nu kan vara läge att valutasäkra sina EU-stödpengar som betalas ut i euro.

  – Växelkursen för utbetalningarna av EU-stöden sätts i oktober men redan nu kan man kontakta sin bank och säga att man vill valutasäkra betalningarna på nuvarande kurs på cirka 11 kronor. Då är man garanterad det i höst. I tider då osäkerheten kring den svenska kronans värde är stort kan det vara skönt att veta hur stor EU-ersättningen blir.

  Föreslår statlig lånegaranti

  Regeringen har föreslagit en statlig lånegaranti som innebär att staten garanterar 70 procent av banklån till små- och medelstora företag som fått ekonomiska svårigheter till följd av det nya coronaviruset. Virusutbrottet har dock hittills inte påverkat Danske Banks utlåning till jord- och skogskunder, enligt Emma Frödå.

  Det är dock bra att man som lantbrukare har en tydlig budget innan man lånar och att man har koll på sin likviditet.

  Men lantbrukare som behöver låna pengar bör ha en tydlig budget och en bra koll på sin likviditet – samt varsko banken med viss framförhållning.

  – Om man vet att pengarna inte kommer att räcka i sommar är det bättre att höra av sig nu. Då blir det lättare för oss att göra en bra bedömning.

  Inget behov

  De regeringsinsatser med stimulanser som genomförts hittills med anledning av coronaviruset har än så länge inte haft någon större effekt på just jord- och skogssektorn. Samtidigt har den inte heller haft något större behov än så länge, jämfört med till exempel under och efter den svåra torkan 2018.

  Skogsindustrin kan dock förstås påverkas negativt om byggandet minskar. Men några sådana tecken har ännu inte visat sig. Det finns däremot oro i sektorn för rekryteringssvårigheter av säsongsarbetare till exempelvis skogsröjning och trädplantering.

  – Få svenskar är beredda att ta sådana uppdrag, varför branschen är väldigt beroende av utländsk arbetskraft, säger Emma Frödå.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen