Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 september 2018

  Experten: kronan stärks, men långsamt

  Anders Eklöf, valutaexpert på Swedbank, bedömer att den svenska kronan kommer att stärkas framöver. Men att det kommer att ske i små steg.

   I december kommer en euro att kosta 10,25 kronor och en dollar 8,84 kronor, tror Swedbank.
  I december kommer en euro att kosta 10,25 kronor och en dollar 8,84 kronor, tror Swedbank.

  I december kommer en euro att kosta 10,25 kronor och en dollar att kosta 8,84 kronor, det är Swedbanks prognos efter valet.

  – Vi har sagt att kronan är onödigt lågt värderad, säger Anders Eklöf till ATL.

  Enligt Anders Eklöf är den svaga kronan framför allt kopplad till att Riksbanken flaggat om att de ska höja räntan, men sen inte gjort det. Det har lett till besvikelse hos marknaden, bedömer Anders Eklöf.

  Nyligen beslutade Riksbanken visserligen att behålla reporäntan på −0,50 procent. Men samtidigt flaggade Riksbanken för en höjning på 0,25 procentenheter antingen i december eller i februari.

  – De var lite mer tydliga än vad andra hade trott, säger Anders Eklöf.

  Detta, tillsammans med att Sverigedemokraterna gick sämre i valet än väntat, gör att två risktillägg på den svenska kronkursen nu försvunnit, enligt Anders Eklöf. Han skickar dock med samma brasklapp som Riksbanken gjorde i sin ränteprognos – att svensk ekonomi fortsätter att utvecklas starkt och att inget oväntat inträffar på världsmarknaden.

  LÄS OCKSÅ: Så påverkar kronfallet jord- och skogsbruketLÄS OCKSÅ: Kronan rasar mot euro, dollar och pund

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen