Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 mars

  Experimenterande och nytänkande i betodlingen

  När neonikotinoider inte längre är tillåtet i betodlingen krävs nya strategier.

  – Det är en stor fördel för insektsproblematiken att det blir en tidig sådd, säger Desirée Börjesdotter, vd på Nordic Beet Research Foundation.

   Sådd av sockerbetor med Väderstad Tempo.
  Sådd av sockerbetor med Väderstad Tempo. FOTO: Torbjörn Esping

  Ska man så senare för att minska tiden när plantan är känslig för insektsangrepp? Eller ska man så tidigt för att plantan ska hinna växa innan insekterna vaknar till liv? Nu när den potenta betningen med neonikotinoiden Gaucho inte längre är tillåten i Sverige måste odlaren välja en bra strategi. Med utgångspunkt från erfarenheterna från vårraps anser Desirée Börjesdotter att man ska så så tidigt som möjligt.

  – Det är väldigt bra att folk kommer igång och sår tidigt, innan det blir varmt och insekterna kommer igång och blir mer rörliga.

  De försök som gjordes förra året visade inte på någon signifikant skördesänkning med Force istället för Gaucho. I år görs inga sådana jämförelser i Sverige.

  – Men hela Danmark är ett storskaligt experiment i år, säger Desirée Börjesdotter.

   Desirée Börjesdotter, vd på Nordic Beet Research Foundation.
  Desirée Börjesdotter, vd på Nordic Beet Research Foundation. FOTO: NBR

  Anledningen är att Gaucho blev godkänt mycket sent och därför är cirka hälften av utsädet i Danmark betat med Gaucho och hälften med Force.

  För att underlätta för betodlarna i Sverige har en ansökan om att få använda bladlössmedlet Teppeki lämnats in till Kemikalieinspektionen. Men det hjälper inte i plantans tidiga utveckling när jordloppor, lilla betbaggen och tripsen kan angripa.

  Odlarna kommer också att genom en app i telefonen få larm om när angrepp är på gång och det kan vara läge att spruta. Tjänsten med prognos och varning är ett samarbete mellan Växtskyddscentralen och Nordic Sugar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen