Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 juli 2017

  EU:s smörlager har snart smält bort

  Fettkonsumtionen har ökat kraftigt globalt under det senaste året och det har lett till att EU:s interventionslager av smör snart är borta. Det har lett till att priset stigit kraftigt, något som franska bagerier betecknar som en "större kris."

  FOTO: Mostphotos

  Som en följd av en skenande konsumtionsökning av grädde och smör i västvärlden har EU:s tidigare stora interventionslager man byggde upp under den djupa mjölkkrisen 2015 nästan helt utraderats.

  Enligt Bloomberg Business News sjönk EU:s interventionslager till bara 1 369 ton i maj. Det en nära nog utradering av lagren, som för ett år sedan uppgick till 92 548 ton.

  Efterfrågan förväntas öka med 3,1 procent till rekordhöga 9,7 miljoner ton i år medan produktionen bara förmår att öka med 2,5 procent, enligt en uppskattning av det amerikanska jordbruksdepartementet USDA. EU-kommissionen spår samtidigt att mjölkproduktionen i EU kommer att minska med 3 procent under året.

  Priserna har naturligtvis stigit som en följd av den ökade efterfrågan och i Frankrike börjar bageriindustrin att oroa sig över prisuppgången, som de betecknar som en kris i uppseglande. Enligt Bloomberg har smörpriserna i Västeuropa fördubblats på ett år till cirka 7 200 dollar per ton.

  Förklaringen till den ökade fettkonsumtionen är nya och delvis förändrade kostrekommendationer från läkare och dietister. Det tidigare förhatliga fettet har fått en ny aura av hälsa efter att ha förpassades till slaskhinken på 1950-talet. Då ansågs fettet vara orsaken till folks överviktsproblem. I dag har fokus i stället skiftats till att det kan vara ett alltför stort intag av kolhydrater som gör folk överviktiga.

  LÄS MER: Ny vd på SkabernäsPREMIUM: Börsbolagen misslyckades – nu tar bönderna överLÄS MER: Spänd väntan på första lassetPREMIUM: Folke 86 – en klippa i vallskördenPREMIUM: Många alternativ på liten gårdPREMIUM: Tonåringarnas idé sparar tid och bränsle

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen