Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 maj 2017

  EU:s långtidsbudget försenar regeringens arbete

  Jordbrukspolitiken lyfts upp till högsta regeringsnivå. Stefan Löfven och Magdalena Andersson vill att dess del av EU:s långtidsbudget måste krympa. Men frågan är inte färdigdiskuterad för det.

   Finansminister Magdalena Andersson vill att jordbrukspolitikens del av EU:s långtidsbudget krymper.
  Finansminister Magdalena Andersson vill att jordbrukspolitikens del av EU:s långtidsbudget krymper. FOTO: Ann Lindén

  För lite mer än ett år sedan siktade regeringen på att till sommaren 2016 ha en skrivelse klar om hur EU:s jordbrukspolitik, cap, bör förändras till 2030. De ambitionerna sinkades först av att livsmedelsstrategin skulle vara klar före skrivelsen, och den är som bekant fortfarande inte klubbad av riksdagen.

  Nu har en annan beslutsprocess fått arbetet att dra ut på tiden. Regeringens planer för förhandlingarna av EU:s nästa långtidsbudget ska bakas in i dokumentet.

  – Det finns vissa skrivningar som man funderar på om man ska ha in eller inte, säger Lars Olsson, departementsråd på Näringsdepartementet.

  Högsta regeringsnivå

  Med långtidsbudgeten inblandad lyfts jordbrukspolitiken upp på högsta regeringsnivå då den beslutas av EU:s regeringschefer. Regeringens position inför de förhandlingarna presenterades redan för en månad sedan. Då slog statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) fast att jordbrukspolitikens del av EU:s långtidsbudget måste krympa. Men tydligen är frågan inte färdigdiskuterad för det.

  EU-kommissionen väntas lämna sitt förslag på en långtidsbudget med start 2021 i slutet på detta år. Ungefär samtidigt ska den offentliggöra sitt första utkast till en ny jordbrukspolitik, som har samma startdatum som långtidsbudgeten.

  Första uppdateringen sedan Sverige gick med i EU

  Formen för regeringens ställningstagande i jordbrukspolitiken har också skiftat, och det ser ut som ambitionerna sänkts. Tidigare tänkte man sig en skrivelse till riksdagen som skulle kunna leda fram till en proposition om en ny svensk jordbrukspolitisk linje. Det skulle i så fall bli den första uppdateringen sedan Sverige gick med i EU.

  Nu hoppas man på att en departementspromemoria ska vara klar innan sommaren. Den är tänkt att fungera som ett underlag för en offentlig diskussion. Sedan tar antagligen en annan del av regeringskansliet än Näringsdepartementet över bollen.

  – Sannolikt kommer man i kommande budgetproposition utveckla regeringens syn på framtida cap lite mer än vad man gjort tidigare.

  Att genom en proposition som beslutas i riksdagen lagfästa en ny svensk jordbrukspolitisk linje är inte längre aktuellt, enligt Lars Olsson.

  Läs mer: Bondelobbyn vill ha mer jordbruksstödPREMIUM. 12 kontrollanter synar mjölkbondens gård

  EU:s långtidsbudget

  Långtidsbudgeten sträcker sig över sju år, till och med 2020. Jordbrukspolitikens del av budgeten utgör ungefär 38 procent.

  Relaterade artiklar

  Till toppen