Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 februari 2018

  Europeisk pessimism om mjölkprisets utveckling

  Index på Global Dairy Trade, GDT, har stigit tre auktioner i rad sedan årsskiftet. Men i Europa sjunker de genomsnittliga mjölkpriserna och Arla har sänkt sitt pris två månader i rad.

  – I slutet av månaden kommer besked från Arla. I dag finns ingen ny bedömning, säger presschef Erik Bratthall.

  Han har tidigare sagt till ATL att det är en positiv signal att GDT-index stiger men att en förändring på GDT inte slår igenom rakt av på mjölkpriset till ägarna.

  Agneta Hjellström, expert mjölkmarknad på LRF Mjölk, tror inte på några kraftigare rörelser i det korta perspektivet men säger att trenden är lätt nedåtriktad.

  – Efterfrågan är fortfarande god globalt sett men den europeiska marknaden präglas av hög produktion och de stora lagren av mjölkpulver. Vi vet ännu inte hur och när de säljs men det kommer att få genomslag i prisbilden. Och Sverige påverkas självklart av utvecklingen på den europeiska marknaden, säger hon.

  Stora skillnader

  Richard Scheper, analytiker för mejerimarknad på Rabobank Research Food & Agri business, gör bedömningen att mjölkpriset i Europa ska fortsätta vara lågt under större delen av året.

   – En vändning kan komma i slutet av 2018 även om det känns osäkert i dag, säger Richard Scheper, analytiker för mejerimarknad på Rabobank Research Food & Agri business.
  – En vändning kan komma i slutet av 2018 även om det känns osäkert i dag, säger Richard Scheper, analytiker för mejerimarknad på Rabobank Research Food & Agri business. FOTO: Mirella Boot

  Prognosen är att en vändning kan dröja till sista kvartalet 2018.

  Han understryker samtidigt att differensen kan vara stor mellan olika länder och olika mjölkkoncerner vilket ofta är fallet i en sjunkande marknad:

  Fortsatt nedgång

  – Mjölkproducenterna är knappast positiva till dagens prisnivå och det finns lite att glädja sig åt under de kommande månaderna. Många ligger ändå fortfarande över break-even med dagens prisnivå.

  – I takt med att priset sjunker innebär det att det ekonomiska incitamentet försvinner för att hålla en hög produktion, säger Richard Scheper till ATL.

  Han räknar med att tendensen är en fortsatt nedgång i priserna utan att vilja ange några siffror.

  – Jag förväntar mig att mjölkpriset definitivt kommer att ligga under 2017 års nivå men även sjunka under dagens nivå i många europeiska länder under de kommande månaderna, säger han.

  Det huvudsakliga skälet är att tillgången är större än efterfrågan och att den produktionsökning som inleddes under andra halvan av 2017 kommer att fortsätta.

  Tror på förädling

  Rabobank spår att den europeiska produktionen kommer att börja avta igen i slutet av 2018. Och att det låga prisläget på mjölk åtminstone kommer att bestå fram till sista kvartalet.

  – Vi förväntar oss låga priser under första halvåret och att en vändning kan komma i slutet av 2018 även om det känns osäkert idag, Men det är en komplex marknad och kanske kan den förväntade produktionsminskningen i Nya Zeeland mildra pressen på de europeiska mjölkpriserna, säger han.

  Richard Scheper vill inte uttala sig specifikt om utvecklingen i Sverige men konstaterar att styrkan i prisnedgången påverkas av hur stor exportandel ett land har och hur stor del av produktionen som är förädlad.

  – Har du premiumprodukter blir utvecklingen mer stabil än om exporten huvudsakligen har ett lågt förädlingsvärde, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Fettet väger allt tyngreLÄS OCKSÅ: Höstens största prisfall på mjölkauktionLÄS OCKSÅ: Häftig prissänkning väntar mjölkbönderLÄS OCKSÅ: Styrkebesked från Arla

  Relaterade artiklar

  Till toppen