Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 maj 2011

  Europas största tröska på gods i Ystad

  I tisdags kördes en Claas Lexion 770 APS Hybrid upp på gårdsplanen på Ruuthsbo gods. Det är värd 4 miljoner kronor och är den första i sin modell som levereras i Sverige.

  Överraskning. Gustav Hagemann ägare till Ruuthsbo gods utanför Ystad (till vänster) överraskade sin personal med den nya Claas 770 med 35 fots skärbord på tisdagen vid lunchtid. Magnus Jeppsson maskinförare (till höger) var nöjd med den nya tröskan.
  Bild 1/5Överraskning. Gustav Hagemann ägare till Ruuthsbo gods utanför Ystad (till vänster) överraskade sin personal med den nya Claas 770 med 35 fots skärbord på tisdagen vid lunchtid. Magnus Jeppsson maskinförare (till höger) var nöjd med den nya tröskan.
  Gustav Hagemann äger Ruuthsbo gods utanför skånska Ystad.
  Bild 2/5Gustav Hagemann äger Ruuthsbo gods utanför skånska Ystad.
  På godset tröskas årligen runt 700 hektar av godsets 900 hektar.
  Bild 3/5På godset tröskas årligen runt 700 hektar av godsets 900 hektar.
  Laserenhet som hjälper tröskan att navigera.
  Bild 4/5Laserenhet som hjälper tröskan att navigera.
  "Den här tröskan klarar nästan den dubbla arealen så vi diskuterade mycket om det är försvarbart, men vi räknade ut att det faktiskt går att förränta den nya skördetröskan", berättar Gustav Hagemann.
  Bild 5/5"Den här tröskan klarar nästan den dubbla arealen så vi diskuterade mycket om det är försvarbart, men vi räknade ut att det faktiskt går att förränta den nya skördetröskan", berättar Gustav Hagemann.

  Förutom godsets ägare Gustav Hagemann verkade Magnus Jeppsson, maskinförare, mest nöjd med den nya tröskan. På godset tröskas årligen runt 700 hektar av godsets 900 hektar.

  – Den här tröskan klarar nästan den dubbla arealen så vi diskuterade mycket om det är försvarbart, men vi räknade ut att det faktiskt går att förränta den nya skördetröskan, berättar Gustav Hagemann.

  Den främsta orsaken är att energieffektivisera driften.

  – Kan vi tröska på 5 timmar i stället för 10 timmar och låta solen torka spannmålen gör vi en stor energibesparing, påpekar han.

  Ny tork

  En ny tork ska byggas på godset som anpassas efter tröskans kapacitet och som också ska ha en energiåtervinning på 30 procent. Miljö- och energifrågor är viktiga på godset som nyligen var en av sex egendomar som belönades med "The Wildlife Estates" diplom. Det är en utmärkelse för bra miljö- och viltvård i EU som varar under 5 år. Gustav Hagemann är noggrann med att påpeka att diplomet också kan sökas av mindre lantbruk.

  – Gårdar i Sverige är duktiga på både miljöfrågor och energitänkande. Det är roligt att få ett erkännande för det, säger han.

  Europas största

  Den nya Claasmodellen med 10,5 meters skärbord lanserades i höstas och kan räknas som Europas största menar Göran Sundqvist på Lantmännen Maskin, som även han var på plats på godset på tisdagen.

  – Det är alltid subjektivt vad som räknas som den största tröskan, men sett till vad du kan avverka i ton per timme har i alla fall inte jag sett en större tröska i Europa, säger han.

  Spannmålstanken rymmer 12 000 liter, den har bland annat 586 hästkrafter, fyrhjulsdrift med slirkontroll, Cruise Pilot och Laser Pilot. Modellen har sålts till nio gårdar från Skåne till Mälardalen i år och ska levereras innan skörden. Flertalet som köpt tröskan brukar en areal på upp till 1000 hektar.

  – Många tappade mycket kvalitetsmässigt på skörden i höstas. Bättre läglighetseffekt har legat bakom flera av investeringarna, berättar han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen