Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 december 2020

  EU-domstolen: Totalförbud mot obedövad slakt okej

  Sveriges krav på bedövning före avlivning ser ut att stå stadigt efter domslut i EU-domstolen om rituell slakt.

   I Sverige görs inga undantag från kravet på bedövning vid slakt.
  I Sverige görs inga undantag från kravet på bedövning vid slakt. FOTO: Ann Lindén

  Den belgiska regionen Flandern bröt inte mot EU:s krav på religionsfrihet när den införde en lag om att bedövning krävs även vid religiös slakt. Den slutsatsen drar EU-domstolen i ett ärende som kunde ha fått konsekvenser för svenskt djurskyddslagstiftning om domstolen gått på den rådgivande generaladvokatens linje. Han ansåg att ett bedövningskrav strider med EU:s grundlagsstadgade religionsfrihet då det i praktiken betyder att judisk koscherslakt och vissa typer av muslimsk halalslakt inte kan utföras.

  Sverige lämnade yttrande

  EU-domstolen hävdar tvärtom att det allmänintresse som djurskyddet utgör, och det utrymme som EU:s djurskyddslagstiftning ger för medlemsländer att gå längre än vad det gemensamma regelverket säger, är starkare än rätten att följa religiösa ritualer vid slakt. Då det går att importera kött slaktat enligt religiösa regler hotas inte religionsfriheten, enligt EU-domstolen. EU:s lagstiftning tillåter inte importförbud av kött grundat på att djuren inte slaktats i enlighet med nationella regler.

  För Sverige var frågan om ett fortsatt förbud av obedövad slakt så viktig att regeringen lämnade ett yttrande om den svenska tolkningen av lagen till EU-domstolen.

  LÄS MER: Toppjurists lagtolkning ifrågasätter svenskt slaktkravLÄS MER: Kött från obedövade djur inte ekologiskt

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen