Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 juli 2016

  EU skyddar gotländskt lammkött

  Hånnlamb. Så heter Sveriges tredje livsmedel som fått högsta skyddet, Skyddad ursprungsbeteckning, av EU-kommissionen.

   Lokalt monopol. Bara kött får från gutefår som betat på Gotland får säljas under varumärket Hånnlamb i framtiden.
  Bild 1/4 Lokalt monopol. Bara kött får från gutefår som betat på Gotland får säljas under varumärket Hånnlamb i framtiden. FOTO: Björn Hjernquist
   Mårten Hjernquist.
  Bild 2/4 Mårten Hjernquist. FOTO: Privat
   Märket för Skyddad ursprungsbeteckning
  Bild 3/4 Märket för Skyddad ursprungsbeteckning
   Märket för Skyddad geografisk beteckning.
  Bild 4/4 Märket för Skyddad geografisk beteckning.

  – Det är jättekul, säger Mårten Hjernquist på Gutefårsakademin som stod bakom ansökan till EU-kommissionen.

  Projektet tog sin början för flera år sedan, och Sverige skickade in en formell ansökan våren 2015 om att Hånnlamb, kött från gutefår som gått på naturbete på Gotland, ska få ett skydd.

  – Vi hoppas på en renässans, att man upptäcker att det här är en delikatess, säger Mårten Hjernquist som tillsammans med sin pappa har 350 tackor i Sproge på södra Gotland.

  Vinna laga kraft

  Nu har EU-kommissionen offentliggjort registreringen, och om inte något medlemsland kommer med några invändningar i sista stund, så kommer skyddet att vinna laga kraft inom kort.

  – Nu kan producenter ansöka till Livsmedelsverket om en registrering och börja producera sådant lammkött till hösten, säger Pontus Elvingsson på Livsmedelsverket.

  Höja statusen

  Uppfödarna av den gamla lantrasen Gutefår hoppas nu att det gulröda märket, som redan finns för drygt 600 livsmedel i EU, ska höja statusen på Hånnlamb och ge en bättre lönsamhet i uppfödningen.

  – Det vi hoppas på att det blir en rejäl skjuts uppåt så att fler skaffar gutefår och ser det som ett alternativ, säger Mårten Hjernquist.

  Tre svenska livsmedel

  I Sverige har nu tre livsmedel Skyddad ursprungsbeteckning. Dessutom har fem livsmedel mindre krävande märken.

  Men enligt en kartläggning av Jordbruksverket finns det 105 svenska produkter och livsmedel som är specifika för landets olika regioner. Det är dock ett hårt byråkratiskt arbete för producentgrupper att ansöka om att ge livsmedlen skyddad ursprungs- eller geografisk beteckning enligt EUs regelverk, och därför går registreringen trögt.

  Ska tredubbla antalet

  Målet att Sverige till år 2020 ska ha tredubblat antalet skyddade livsmedel kan bli svårt att nå. Vilket Pontus Elvingsson på Livsmedelsverket beklagar.

  – För få har förstått betydelsen av det här, kanske för att de inte är tillräckligt exportorienterade. Souvas, kallrökt renkött, är väl på gång. Men många av klassikerna på ostsidan borde omfattas av ett sådant här skydd. Det är bara en tidsfråga innan de här märkena blir något som är viktigt i folks vardag för att identifiera kvalitetsprodukter i handeln.

  Svenska skyddade livsmedel

  Det finns tre skyddande märken inom EU för livsmedel. Skyddad ursprungsbeteckning (SUB), Skyddad geografisk beteckning (SGB) och Garanterad traditionell specialitet (GTS).

  1 410 livsmedel har just nu en märkning, varav 8 är från Sverige:

  Livsmedel Märke

  Bruna bönor från Öland SGB

  Falukorv GTS

  Hushållsost GTS

  Hånnlamb SUB

  Kalix Löjrom SUB

  Skånsk spettkaka SGB

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen