Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 juli 2017

  EU-regler sätter marknaden ur spel

  FRANKRIKE

  Franska bönder vill ha mildare konkurrensregler inom EU för att kunna höja sina priser. De hävdar att marknadskrafterna är satta ur spel. "Vi är för svaga gentemot livsmedelshandeln", säger uppfödaren Patrik Bénézit till ATL.

  FOTO: Mostphotos

  Bönderna, handeln och livsmedelsindustrin i Frankrike ska under de kommande månaderna försöka finna lösningar för att jordbruket ska bli mer lönsamt

  Ett av de största problemen är att jordbrukarna har svårt för att få rimligt betalt för sina produkter, och ett av deras främsta krav är därför att de ska få lov att organisera sig för att bilda priskarteller.

  – Idag förbjuder konkurrensreglerna oss att gå samman för att kunna pressa upp priserna på våra produkter. Två bönder eller två kooperativ som beslutar om ett gemensamt pris, bryter mot lagen. Problemet är att köparna är betydligt bättre organiserade, säger Patrick Bénézit uppfödare av Charolais i Centralmassivet.

  Organiserad handel

  Det finns omkring 500 000 jordbrukare i Frankrike, medan livsmedelshandeln är organiserad i fyra stora inköpscentraler.

  – Det gör att marknadskrafterna, som ska främja den fria konkurrensen, är satta ur spel. Så som lagarna de är skrivna idag syftar de bara till att hålla nere priset för konsumenterna. Det är förödande för oss.

  Patrick Bénézit fack FNSEA vill att regeringen både nationellt och på EU-nivå ska arbeta för att jordbruket till högre grad undantas gängse konkurrensregler.

  Hervé Guoymard, som är specialiserad på jordbruksekonomi hos det statliga forskningsinstitutet INRA, håller delvis med.

  – Situationen i Frankrike är specifik på grund av koncentrationen inom handeln, och den stora mångfalden inom jordbruket, vilket är en av orsakerna till att bönderna är splittrade och försvagad som grupp.

  Kan väga tyngre

  Men han hävdar att jordbrukarna också skulle kunna organisera sig bättre utan att bryta mot gällande lagstiftning.

  – De behöver också se över sin interna organisation för att kunna väga tyngre vid förhandlingar. Det finns till exempel regionala låsningar som gör att jordbrukarna ibland har svårt för att samarbeta, säger den franska forskaren.

  LÄS MER: EU:s smörlager har snart smält bortLÄS MER: Franska bönder sätter hoppet till debattLÄS MER: Så kan de ta fem vallskördar per årPREMIUM: M och C stödjer högre bilskattPREMIUM: Så tacklar Södervidinge råttproblemenPREMIUM: Många alternativ på liten gård

  Relaterade artiklar

  Till toppen