Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 juni 2018

  EU-parlamentet vill inte skära ned på jordbruksstöden

  Ett starkare stöd till unga lantbrukare bör finnas med i nästa jordbrukspolitiska reform, anser de folkvalda.

   Framtidens jordbrukspolitik stod på dagordningen när EU-parlamentet hade session i Strasbourg i veckan.
  Framtidens jordbrukspolitik stod på dagordningen när EU-parlamentet hade session i Strasbourg i veckan. FOTO: KRISTOFER SANDBERG / EXP / TT

  EU-parlamentet är starkt kritisk till EU-kommissionens förslag att skära i jordbruksbudgeten och vill att stöden bibehålls på minst nuvarande nivå. Det slog parlamentet fast i en icke-bindande resolution om EU:s nästa långtidsbudget i veckan.

  Under samma session röstade parlamentarikerna också igenom en resolution om vad de vill att jordbruksbudgeten ska användas till. Där är EU-parlamentet mer på samma linje som EU-kommissionen flaggat för inför det officiella förslag om en ny jordbrukspolitik som ska presenteras senare under fredagen. De folkvalda gillar idén att medlemsländerna får mer utrymme att utforma stödvillkoren själva, men understryker att det inte får leda till en åternationalisering av den gemensamma jordbrukspolitiken och konkurrenssnedvridning på den inre marknaden.

  Sena stöd

  EU-parlamentet vill se mer satsningar på föryngring av bondekåren, och bättre verktyg för att hjälpa lantbrukare att möta häftiga pris- och inkomstförändringar. Minskat krångel bör också prioriteras, liksom att rikta stödet mot aktiva jordbrukare.

  De problem länder i hela EU haft med att få ut stöden i tid efter den senaste reformen har satt spår i resolutionen. Besluten om stora förändringar i stödens utformning kom sent och myndigheterna hade mycket lite tid att anpassa sig till de nya regelverken.

  EU-parlamentet vill undvika en upprepning, och uppmanar EU-kommissionen att dels driva reformförhandlingarna framåt, och dels lägga in en övergångsperiod som ger både lantbrukare och myndigheter tid att anpassa sig till de nya villkoren. Parlamentarikerna uppmanar också medlemsländerna att se till att stöden kommer ut i tid, och att ersätta lantbrukarna ifall de inte gör det.

  LÄS OCKSÅ: Kom ihåg-lista för Cap-reformenLÄS OCKSÅ: Så mycket vill EU-kommissionen skära i jordbruksbudgeten

  Relaterade artiklar

  Till toppen