Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 mars 2018

  EU-parlamentet stöttar förbud av neonikotinoider

  EU måste ta bättre hand om bin och biodlare, anser EU-parlamentet.

  FOTO: Mikael Ljungström Scandphoto

  Ett förbud av neonikotinoider är en av en rad åtgärder som EU-parlamentet föreslår införs för att förbättra bihälsan och stötta EU:s biodlare. De folkvalda vill även att biodlare får ett eget stöd inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken och att de får ersättning för förlust av bikolonier. EU bör dessutom lägga pengar på att informera om fördelarna med honung, kampanjer som särskilt bör riktas mot barn. För att skydda de egna biodlarna mot utländsk konkurrens vill EU-parlamentet att all importerad honung testas och att kraven för spårbarhet höjs.

  Parlamentarikerna vill också att EU satsar på ett uppfödningsprogram som ska stärka binas motståndskraft mot sjukdomar och invasiva arter. Resolutionen, som även föreslår en handlingsplan för att motverka dödligheten hos bin, antogs i dag, och har ingen tvingande effekt.

  Enkät om bidöden

  Dagen innan publicerade Efsa, EU:s expertmyndighet för livsmedelssäkerhet, sin uppdaterade riskbedömning av neonikotinoiderna klotianidin, imidakloprid och tiametoxam.

  Där slogs det fast att de tre ämnena innebär hög risk för bin och andra pollinatörer i blommande grödor, medan risken är låg i behandlat sockerbetsutsäde. EU-kommissionen har föreslagit att dagens begränsningar av neonikotinoider utökas till all utomhusanvändning, men något beslut är ännu inte fattat. EU-parlamentet har ingenting med det beslutet att göra.

  EU-kommissionen å sin sida har startat ett offentligt samråd för att samla in synpunkter om vilka åtgärder som behövs för att stoppa minskningen av pollinerande insekter.

  Den som vill bidra kan svara på en webb-enkät här.

  LÄS MER: Efsa bekräftat att neonikotinoider hotar bin och andra pollinatörerLÄS OCKSÅ: Inget avgörande om neonikotinoider i dagPREMIUM: Bin står mot betor denna vecka

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen