Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 juni

  EU och USA överens om köttkvot

  USA får merparten av EU:s kvot för nötkött som inte behandlats med hormoner.

   Den totala kvoten för nötkött som inte behandlats med tillväxthormoner ökar inte med överenskommelsen mellan EU och USA.
  Den totala kvoten för nötkött som inte behandlats med tillväxthormoner ökar inte med överenskommelsen mellan EU och USA. FOTO: Ann Lindén

  35 000 ton av kvoten på totalt 45 000 ton förbehålls amerikanskt nötkött efter avslutade förhandlingar mellan EU och USA. Andra länder med intresse av att exportera nötkött till EU får nöja sig med att dela på de 10 000 ton som blir över.

  ”Med det här steget bekräftar EU sitt engagemang för att inleda en ny fas i förhållandet med USA, i linje med överenskommelsen som ordförande Juncker och president Trump nådde i juli 2018”, säger jordbrukskommissionär Phil Hogan enligt ett pressmeddelande.

  Pressmeddelandet nämner inte att EU och USA sedan juli 2018 haft helt olika uppfattningar om jordbruksprodukter som ingår i den överenskommelsen.

  EU fick bakläxa

  Kvoten för kött från nötkreatur som inte behandlats med tillväxthormoner tillkom efter att EU fått bakläxa på sitt importförbud på hormonbehandlat kött av Världshandelsorganisationen, WTO. USA hade då rätt att införa strafftullar på varor från EU, men övertygades om att inte göra det genom att en kvot på hormonfritt kött på 45 000 ton infördes 2009. Sedan dess har flera andra länder börjat utnyttja kvoten, och värdet av den för USA har krympt. Med den nya överenskommelsen ska hotet om strafftullar åter vara avvärjt.

   Köttboskap i den amerikanska delstaten Nebraska.
  Köttboskap i den amerikanska delstaten Nebraska. FOTO: Mark Newman/Flpa/imageBROKER/REX/TT

  EU:s förbud mot hormonbehandlat kött

  EU tillåter inte användning av tillväxthormoner på köttdjur, och inte heller import av kött från behandlade djur. WTO kom 1999 fram till att importförbudet inte är ett godkänt handelshinder, då det saknas tillräckliga vetenskapliga bevis för att hormonbehandlat kött är farligt. Då EU ändå höll kvar vid förbudet förberedde USA strafftullar på bland annat svensk lingonsylt. De planerna lades på is när en överenskommelse om en tullfri kvot på 45 000 ton hormonfritt kött gjordes.

  Relaterade artiklar

  Till toppen