Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 september

  EU-majoritet vill se mer stöd för odling av proteingrödor

  15 EU-länder ställer sig bakom uttalande för mer kopplade stöd till proteingrödor.

   Det är munskydd på som gäller när EU-ländernas jordbruksministrar träffas. Spaniens jordbruksminister Luis Planas Puchades (till vänster) och Frankrikes jordbruksminister Julien Denormandie (till höger) står båda bakom uttalandet om mer stöd till proteingrödor. Deras portugisiska kollega, Maria Do Céu Albuquerque, tillhör inte undertecknarna.
  Det är munskydd på som gäller när EU-ländernas jordbruksministrar träffas. Spaniens jordbruksminister Luis Planas Puchades (till vänster) och Frankrikes jordbruksminister Julien Denormandie (till höger) står båda bakom uttalandet om mer stöd till proteingrödor. Deras portugisiska kollega, Maria Do Céu Albuquerque, tillhör inte undertecknarna. FOTO: Chistos Dogas/European Union

  Frankrike leder gruppen som ser ökad proteingrödeodling som en schweizisk armékniv av nyttor. Enligt ett gemensamt uttalande inför veckans jordbruksministerråd kan en produktionsökning bidra till lägre klimatgasutsläpp, fler träd i tropikerna, minskad övergödning, en mer varierad, miljövänlig och djurvänlig kost och bättre ekonomi för EU:s bönder.

  – Covid-19-krisen har påmint oss om vikten i en självständig livsmedelsproduktion i Europa, för det är en enorm risk om vi är beroende av tredje land, inte minst när det gäller djurprodukter, sa Frankrikes jordbruksminister Julien Denormandie under jordbruksministermötet.

  Motstånd mot kopplade stöd

  Det finns ingen som är emot mer proteingrödeodling i EU, skillnaderna ligger i hur man vill uppnå det. De 15 undertecknarna vill bland annat att medlemsländerna ska vara fria att rikta mer kopplade stöd till den sortens grödor, och att reglerna som säger att kopplade stöd bara får ges till produktion i nedgång mjukas upp. Det kan stöta på patrull bland länder där synen på alla kopplade stöd är att de bör avskaffas så snart som möjligt.

  Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) markerade den svenska inställningen under diskussionen om reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken tidigare under rådsmötet.

  – Jag ser ett behov av att se över de regler som gäller kopplat stöd. Det behöver tydliggöras att kopplade stöd endast kan medges så länge produktionen inte ökar. Jag anser också att den tillåtna nivån för kopplade stöd bör sänkas.

  Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjeckien, Frankrike, Grekland, Ungern, Italien, Lettland, Luxemburg, Polen, Rumänien, Slovakien, Slovenien och Spanien står bakom uttalandet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen