Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 november

  Cap-bråk på högsta nivå

  Hot om att EU-kommissionen kan dra tillbaka hela reformförslaget om unionens gemensamma jordbrukspolitik, Cap, retar medlemsländer, EU-parlamentariker och delar av EU-kommissionen.

   Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner är inte glad på Frans Timmermans just nu. Arkivbild.
  Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner är inte glad på Frans Timmermans just nu. Arkivbild. FOTO: Bernd von Jutrczenka/DPA/TT

  Det var ord och inga visor vid presskonferensen efter måndagens videomöte med EU-ländernas jordbruksministrar.

  – Det är rent trams och vi kan inte acceptera det, sa en öppet arg Julia Klöckner, jordbruksminister i ministerrådets ordförandeland Tyskland.

  Det hon syftade på var att Frans Timmermans, vice ordförande i EU-kommissionen och med det övergripande ansvaret för den gröna given, i nederländska och tyska medier sagt att EU-parlamentets och medlemsländernas ingångspositioner i Capförhandlingarna riskerar att skapa en jordbrukspolitik som är sämre för miljön och klimatet än dagens system. Han har också antytt att ifall ambitionerna inte höjs kan EU-kommissionen dra tillbaka hela lagförslaget. Det skulle vara odemokratiskt och äventyra trovärdigheten i framtida förhandlingar, sa Julia Klöckner.

  Uttalandena har även fått EU-parlamentariker som Norbert Lins, ordförande i Jordbruksutskottet, att protestera.

  Olika signaler

  Vad EU-kommissionen i stort egentligen tycker är inte helt klart. Före Frans Timmermans intervjuer skrev EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett brev till EU-parlamentets gröna partigrupp att det inte är aktuellt att dra tillbaka lagförslaget. Men hon skrev också, enligt Euractiv, att delar i parlamentets och medlemsländernas kompromissförslag inte lever upp till den gröna givens ambitioner.

  Jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski bekräftade vid presskonferensen Ursula von der Leyens linje, och gick lite längre i synen på möjligheten att dra tillbaka reformförslaget.

  – Vi borde inte ens överväga det.

  Frågan är vilken tyngd jordbrukskommissionären har i förhandlingarna. När de inleddes i förra veckan var han inte högsta representant för EU-kommissionen. Frans Timmermans var också med. Och ett dokument offentliggjort av EU-kommissionen på tisdagsförmiddagen understryker att båda kommissionärerna även fortsatt ska delta i förhandlingarna. Där står också att EU-kommissionen är helt inställd på en Capreform som uppfyller den gröna givens mål och att EU-parlamentets och medlemsländernas positioner inte i alla delar gör det.

  LÄS MER: 14 avgörande frågor i CapförhandlingarnaLÄS MER: EU redo för CapförhandlingarLÄS MER: Jordbruksministrarna eniga om Cap

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen