Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 april

  Coronastöd till lantbruket varierar i EU

  Rena stöd, förmånliga lån och uppmaningar att handla inhemskt. Flera EU-länder riktar särskilda insatser mot lantbruket i coronatider.

   Nederländernas berömda tulpanodlingar blommar förgäves när marknaden för blommor coronakraschat.
  Nederländernas berömda tulpanodlingar blommar förgäves när marknaden för blommor coronakraschat. FOTO: Marianne Persson

  I Sverige har regeringen, än så länge, avstått från att sätta in riktade coronasatsningar till stöd för lantbruket. Lantbruksföretag omfattas av samma övergripande åtgärder som alla andra företag, oavsett bransch. Samma strategi har valts av många andra EU-länder, men några har tagit en annan väg.

  Nederländerna är det land som hittills lagt mest på riktade åtgärder till jordbruket. Landets starkt exportinriktade trädgårdsnäring är hårt drabbad, liksom potatisodlingen. Totalt satsar den nederländska regeringen 650 miljoner euro, runt sju miljarder svenska kronor, på trädgårds- och potatissektorerna.

  Italien, Lettland och Bryssel

  Italien ger också riktat stöd till jordbruk, skogsbruk och fiske. Hittills har 229 miljoner euro budgeterats för direkta bidrag och förmånliga lån för att hjälpa med likviditeten. I Lettland lägger regeringen 35 miljoner euro på direktstöd till företag inom jordbruk, fiske och livsmedelsproduktion. Ett jordbruksföretag kan få upp till 100 000 euro. I Belgien, där regionerna har stort självbestämmande, lägger styret i Brysselområdet 200 000 euro på företag inom jord- och vattenbruk.

  Stopp för importskammande

  Reda pengar är inte det enda sättet för en regering att stötta det egna lantbruket. Men medan alla insatserna nämnda hittills anmälts till och godkänts av EU-kommissionen i enlighet med EU:s regelverk för statliga stöd kan andra typer av samling kring de inhemska bönderna stöta på patrull. Det kan vara lockande att försöka främja den egna produktionen men coronakrisen ger inte något land rätt att missgynna andra EU-länders jordbruksprodukter. Det slog EU-kommissionen fast vid en presskonferens i veckan när en fråga ställdes om det är okej av en statlig myndighet att sprida en ”svart lista” med företag som importerar livsmedel från andra EU-länder.

  – Den gemensamma marknaden är vår starkaste tillgång och vi är väldigt uppmärksamma på alla restriktiva åtgärder som medlemsländerna vidtar, speciellt på sådana som marknadsför inhemska livsmedel eller varor, sa Sonya Gospodinova, EU-kommissionens talesperson för den inre marknaden.

  Relaterade artiklar

  Till toppen