Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 oktober 2019

  EU-länder vill utreda regler kring genredigering

  Rättsläget är klart, men konsekvenserna av det oklara, anser EU:s medlemsländer.

   Genredigeringstekniken Crispr/Cas9 introducerar inga nya gener i en organism.
  Genredigeringstekniken Crispr/Cas9 introducerar inga nya gener i en organism. FOTO: Torill Kornfeldt

  I juli förra året slog EU-domstolen fast att genredigerade grödor ska omfattas av samma regler som genmodifierade grödor. Skiljelinjen går inte mellan introduktionen av främmande gener, som i traditionell genmodifiering, och förändringar i de befintliga generna, som i genredigering, utan mellan vilka förändringar som kan uppstå naturligt och inte.

  Avgörandet var en kalldusch för de som hoppats på att genredigering, även kallat mutagenes och gensaxning, skulle behandlas som konventionellt förädlade grödor och därmed ha en mycket snabbare väg till marknaden. EU:s medlemsländer tillhör de som anser att domslutet kräver uppföljning.

  Medlemsländerna uppmanar nu EU-kommissionen att utreda vad avgörandet betyder för genredigeringsmetoder som Crispr/Cas9. Hur ska man till exempel kunna tillämpa lagen om det inte går att skilja naturliga mutationer från sådana som framställts genom genredigering? Om utredningen visar att det krävs förändringar i regelverket bör EU-kommissionen föreslå sådana.

  Relaterade artiklar

  Till toppen