Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 mars

  EU-kommissionen presenterar ekologisk handlingsplan

  EU-kommissionen vill se storsatsningar på ekologisk produktion och konsumtion, men lämnar till medlemsländerna att bestämma hur det ska gå till.

   På torsdagsmorgonen presenterade jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski EU-kommissionens handlingsplan.
  På torsdagsmorgonen presenterade jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski EU-kommissionens handlingsplan. FOTO: Yves Herman/AP/TT

  I sin gröna giv har EU-kommissionen satt ett mål att 25 procent av EU:s jordbruksmark ska vara ekologisk senast 2030. Då dagens andel är runt 8,5 procent, och den nuvarande tillväxttakten skulle ge en andel på högst 18 procent, krävs det särskilda ansträngningar för att nå målet. På torsdagsmorgonen presenterade jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski EU-kommissionens handlingsplan för det.

  Planen vilar mycket på att EU:s medlemsländer använder befintliga verktyg för att uppmuntra ekologiskt jordbruk. Det skjuts inte till några extra medel, men Janusz Wojciechowski hoppas att medlemsländerna använder möjligheterna i den reformerade gemensamma jordbrukspolitiken för att stötta ekologisk produktion.

  Hur ambitiösa de strategiska planer där medlemsländerna ska fördela och villkora jordbruksstöden är när det gäller ekologiskt jordbruk kommer att vara ett av de viktigaste kriterierna när EU-kommissionen ska bedöma om planen ska godkännas eller inte.

  – Brist på ambition kan leda till slutsatsen att planen inte möter de relevanta kriterier som vi slagit fast i jordbrukspolitiken och i den gröna given, sa jordbrukskommissionären vid en presskonferens torsdag morgon.

  EU-kommissionen har tidigare meddelat att mer av budgeten för marknadsföring av jordbruksprodukter ska läggas på ekologiska livsmedel. EU:s stöd för mjölk, frukt och grönsaker till skolor ska också riktas mot mer ekologiskt. Ökad offentlig upphandling av ekologiska produkter ska uppmuntras.

  För att öka konsumenternas förtroende ska spårbarheten öka genom en databas över alla ekologiska producenter, samtidigt som arbetet med att förhindra fusk ska förbättras. Det ska satsas på forskning för att göra ekologisk produktion mer hållbar.

  Små och medelstora jordbruk ligger den polske jordbrukskommissionären särskilt varmt om hjärtat. Att ställa om till ekologisk produktion är en överlevnadsfråga för företag som har svårt att konkurrera med storskaligt konventionellt jordbruk, enligt honom.

  – Det är vara eller inte vara för dem, de kan gå över till ekologiskt eller försvinna från marknaden.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen