Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 december 2018

  EU-kommissionen förbereder för avtalslöst Brexit

  Tullar och gränskontroller av djur och livsmedel måste anpassas om Storbritannien lämnar EU utan ett utträdesavtal.

  FOTO: Thierry Monasse/IBL

  Med drygt tre månader till Storbritanniens EU-utträde är det högst osäkert om premiärminister Theresa May lyckas få Brexitavtalet EU erbjuder godkänt av parlamentet. Risken för att Storbritannien störtar ur unionen är överhängande, med enorma konsekvenser för bland annat handeln mellan EU och Storbritannien.

  För att mildra effekterna något av ett avtalslöst Brexit har EU-kommissionen satt en beredskapsplan i verket. Där ingår bland annat att EU snabbt listar Storbritannien som ett tredje land som får exportera djur och livsmedel till unionen. Det betyder inte att brittiska exportörer kommer undan de obligatoriska hälsoskyddskontrollerna vid gränsen.

  Åkerier

  Utan ett avtal begränsas även möjligheten för brittiska åkerier att verka i EU kraftigt. EU-kommissionen föreslår därför en tillfällig lag som under nio månader ger dem rätt att fortsätta som före utträdet, förutsatt att Storbritannien gör detsamma för åkerier baserade i EU.

  EU-kommissionen uppmanar medlemsländerna att vara förberedda på att ändra alla tullregler för import från och export till Storbritannien ifall det inte blir något avtal. De får också en varning om att inte börja enskilda förhandlingar med britterna, EU måste stå enat understryker kommissionen.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen