Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 januari 2020

  EU-kommissionen blåser eld upphör i klonkriget

  Förslag om särskild lagstiftning för klonade djur och produkter från klonade djur dras tillbaka.

   EU-kommissionens högkvarter Berlaymont i Bryssel.
  EU-kommissionens högkvarter Berlaymont i Bryssel. FOTO: Sara Johansson

  EU-kommissionen ger upp om införandet av ett eget regelverk för klonade lantbruksdjur. Lagstiftningsprocessen har inte rört sig sedan 2015 och skillnaderna mellan EU-parlamentet, medlemsländerna i Rådet och EU-kommissionen är för stora. Det framgår av den lagstiftningsplan som presenterades i veckan. Varje ny EU-kommission gör en genomgång av pågående lagstiftning för att se vad som är värt att driva vidare och vad som blivit inaktuellt under beslutsprocessen, eller kört fast till den milda grad att det är lika bra att ge upp.

  Lång diskussion

  EU har diskuterat regler för klonade djur i över ett årtionde. EU-kommissionen, EU-parlamentet och Rådet har alltid varit eniga om att kloning bör förbjudas så länge det finns djurvälfärdsproblem med tekniken, liksom produkter från klonade djur. EU-parlamentet vill förbjuda även avkomma till klonade djur och produkter från sådana. Det har EU-kommissionen och Rådet sagt nej till med hänvisning till att det i praktiken inte går att spåra klonavkomma, och att det vore emot WTO:s regler. I dag omfattas produkter från klonade djur av regelverket kring nya livsmedel, vilket betyder att det krävs en särskild beslutsprocess för att de ska godkännas för försäljning. Innan lagförslagen slutgiltigt dras tillbaka ska EU-kommissionen rådgöra med EU-parlamentet och Rådet.

  Gmo-grödor

  Ett annat biotekniskt lagförslag där lite hänt under de senaste åren är det om att EU:s medlemsländer ska få rätt att förbjuda användning av genmodifierade grödor som godkänts på EU-nivå, på samma sätt som det i dag är möjligt för ett land att förbjuda odling av en EU-godkänd gmo-gröda. Den lagstiftningen har EU-kommissionen dock inte gett upp om. Tvärtom vill man att den processen prioriteras av lagstiftarna under 2020.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen