Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 december 2019

  EU förbjuder omstritt växtskyddsmedel

  EU har röstat igenom ett förbud mot klorpyrifos, ett av de vanligaste växtskyddsmedlen mot insekter i EU.

   Klorpyrifos används i bekämpningsmedel inom jordbruket i en del länder. Nu blir det förbjudet i hela EU. Arkivbild.
  Klorpyrifos används i bekämpningsmedel inom jordbruket i en del länder. Nu blir det förbjudet i hela EU. Arkivbild. FOTO: Jurek Holzer / SvD / TT

  EU har röstat igenom ett förbud mot det skadliga ämnet klorpyrifos. Klorpyrifos är det vanligaste bekämpningsmedlet mot insekter som används inom jordbruket, men det har aldrig varit godkänt för den användningen i Sverige. Medlet har dock varit godkänt i många andra länder både inom och utanför EU.

  Klorpyrifos påverkar nervsystemet och vid höga doser kan det ge akuta effekter som illamående, magsmärtor och huvudvärk.

  På fredagen beslutade representanter för EU:s medlemsländer att förbjuda användningen av det skadliga ämnet, rapporterar SVT Nyheter. Förbudet träder i kraft under våren 2020 och innebär att användning och försäljning av klorpyrifos förbjuds inom hela EU.

  Förbudet kan även komma att påverka import av livsmedel från länder utanför EU.

  – Förbudet kan i sin tur få följdkonsekvensen att importen av produkter från länder utanför EU, som har resthalter av medlet, också kan komma att regleras, säger Björn Malmström, pressansvarig på Kemikalieinspektionen, till SVT.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen