Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 september 2017

  Ett lönsamt och nyttigt bär

  Tollarp.

  I utkanten av Tollarp i nordöstra Skåne producerar Anders Berg ekologiska havtornsbär under namnet Wrams Aroma. Han började plantera ett halvt hektar 2005 och i dag är det Sveriges största havtornsodling.

   Anders Berg vid årets sista skörd som väntar på att frysas in.
  Anders Berg vid årets sista skörd som väntar på att frysas in. FOTO: Anders Kristensson

  – Allt började med idén om en bärodling, säger Anders Berg. Jag hade 1 hektar mark som jag inte visste vad jag skulle göra med. När jag gjort den ekonomiska kalkylen över vilka bär som var mest lönsamma bestämde jag mig för havtorn som dessutom är ett av de nyttigaste bären som finns.

  Anledningen till den goda lönsamheten är att allt kan användas på havtornsbären. Wrams Aroma säljer frusna bär och juice till livsmedelsindustrin, kärnorna kallpressas till olja som används till kosmetika och läkemedel, skalet ingår i müsli och bröd och bladen blir proteinrikt hästfoder.

  De bästa sorterna

  På fälten växer havtornsbuskarna med en meters mellanrum i täta, raka rader med 4 meters mellanrum. Var tionde buske är en hanplanta av sorten Karl som vindpollinerar honbuskarna Torun, Sol, Klara och Rus.

  – Det är de bästa sorterna med tanke på smak, storleken och mängden bär de ger, säger Anders Berg. Dessutom är återväxten bra vilket är viktigt eftersom buskarnas grenar med bär klipps ner vid skörd.

  Längs raderna ligger även ett droppvattningssystem installerat.

  – De klarar sig bra utan extra vatten men med bevattning blir skörden betydligt större.

  LÄS MER: Allt om smart vattenteknik

  Största investeringen

   Havtorn är ett lönsamt bär att odla och dessutom nyttigt.
  Havtorn är ett lönsamt bär att odla och dessutom nyttigt. FOTO: Anders Kristensson

  Droppvattningssystemet är den största investeringen som Anders gjort hittills. Totalt har en dryg halv miljon investerats i odlingarna sedan start, förutom maskinerna. En av anledningarna till att han kunnat hålla nere investeringen är att han uppförökar plantorna själv.

  Dessutom säljer han 10 000-20 000 plantor om året till odlare och plantskolor i hela Norden, vilket gör honom störst i Sverige på uppförökning. Sedan några år tillbaka försöker han även utveckla egna sorter.

  – Nästa år är det dags att utvärdera resultatet av mina förädlingsförsök, berättar han när vi går runt bland småplantorna. Målet är att få fram söta, stora bär med en högre halt olja. Oljan ger runt 1 350 kronor per kilo kr så det skulle göra stor skillnad.

   Vid skörd klipps grenarna av med bären på. Kvar blir 5- 6 grenar med blad på.
  Vid skörd klipps grenarna av med bären på. Kvar blir 5- 6 grenar med blad på. FOTO: Anders Kristensson

  Fick stöd till skördare

  Nyligen fick Wrams aroma ett innovationsstöd från EU för att utveckla en traktorburen skördare och en maskinell rensningsmaskin.

  – Det är otroligt mycket jobb med att skörda och rensa bären för hand, berättar Anders Berg. Förra året skördade vi 8,5 ton bär och där går gränsen för vad man mäktar med att skörda för hand.

  Under de kommande tre åren kommer skörden att öka successivt när de senast planterade buskarna börjar ge bär. Anders Berg räknar med att skörden blir 25 ton om tre år.

  Lagom till nästa skörd i augusti ska skördaren och rensningsmaskinen vara klar som han även räknar med att kunna sälja till andra odlare till ett överkomligt pris.

  – Den stora investeringen som kommer att behöva göras är ett nytt kombinerat fryshus och livsmedelshall på 300 kvadratmeter. Det måste vara klart 2020.

  LÄS OCKSÅ: Perenn i åkern kan berika marken

   Anders Berg är störst i Sverige med att uppföröka havtornsplantor. Han håller även på med förädling.
  Anders Berg är störst i Sverige med att uppföröka havtornsplantor. Han håller även på med förädling. FOTO: Anders Kristensson

  Stor efterfrågan

  Framtiden ser ljus ut för Wrams Aroma. Efterfrågan på havtornsbär är stor. Det är köparna som hör av sig till Anders Berg. Hittills har han inte behövt göra någon marknadsföring men de stora aktörerna inom livsmedelsindustrin återstår att kontaktas.

  Nästa steg blir en ekologisk grönsaksodling på ett halvt hektar och två hektar frukt och bärodling. Till sommaren öppnar han gårdsbutiken Wrams Skafferi och planen är att en separat byggnad ska stå färdig året därpå som ska inrymma butiken.

  – Det är trevligt att ha kontakt direkt med kunderna och målet är att sälja ekologiska produkter med hög kvalitet, avslutar Anders Berg medan han kör in säsongens sista skörd i frysen.

   Anders Berg är ensam ägare av Wrams Aroma.
  Anders Berg är ensam ägare av Wrams Aroma. FOTO: Anders Kristensson

  LÄS OCKSÅ: Så ska skademyggan stoppasLÄS OCKSÅ: Här tröskas med trotjänaren

   Havtornsbuskarna skördades förra året och har nu vuxit till sig. Dags för skörd igen nästa år.
  Havtornsbuskarna skördades förra året och har nu vuxit till sig. Dags för skörd igen nästa år. FOTO: Anders Kristensson

  Havtorn

  Havtorn heter hippophae på latin som betyder skinande häst.

  Havtorn är en kvävefixerande buske som ger bär som innehåller hög halt C-vitaminer, betakarotiner, omega 3, 6, 7 och 9. Havtorn är unikt för sitt omega 7 innehåll.

  Havtornsbuskarna skördas vartannat år genom att grenarna med bären klipps av. Det tar två år för de fem till sex kvarlämnade grenarna att växa upp till en ny buske.

  För att lätt kunna få av bären från grenarna fryses gren med bär ner till -24 grader och skakas av eller slås försiktigt av.

  18 minus är för lite om man själv ska testa att slå av bären. Sätt frysen på – 22 grader minst.

  Wrams Aroma

  Wrams Aroma är ett aktiebolag som ägs av Anders Berg.

  En anställd.

  Cirka 21 000 havtornsbuskar.

  Omsättning 2 miljoner kronor.

  10 hektar egen mark och 2 hektar arrende.

  Investeringen i odlingen drygt 500 000 konor förutom maskiner.

  Relaterade artiklar

  Till toppen