Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 januari

  ”Ett bra bemötande är A och O”

  Det tycks finnas skrivbordsaktivister på statliga myndigheter som hanterar jord och skog, säger Anders Drottja på LRF.

  – Det är så många som har de här funderingarna så det måste ligga någonting bakom.

   Tjänstemännens bemötande påverkar lantbrukarnas förtroende för myndigheterna, konstaterar LRF:s Anders Drottja.
  Tjänstemännens bemötande påverkar lantbrukarnas förtroende för myndigheterna, konstaterar LRF:s Anders Drottja. FOTO: Jerker Andersson/Bildhuset/TT

  Det har pratats om dem i flera år: Skrivbordsaktivisterna som motarbetar djurhållning, jakt och modernt skogsbruk, genom att ta jobb som kontrollanter på statliga myndigheter.

  En sökning på ordet ”tjänstemannaaktivism” i riksdagsprotokollen ger sju träffar från de tre senaste riksmötena, det vill säga riksdagens tre senaste verksamhetsår.

  Men finns aktivisterna verkligen? Anders Drottja är krisberedskapsansvarig på LRF och var tills helt nyligen samordnare för landets kommun- och omsorgsgrupper.

  – Jag vet inte hur vanligt det är och jag kan tänka mig att det blir uppförstorat i ryktesspridningen. Men jag tänker inte säga att det inte förekommer, säger han.

  Bemötandet påverkar

  Ofta handlar det om hur lantbrukare blir bemötta.

  – Det kan vara en tjänsteman som ställer konstiga frågor eller uppträder märkligt, så kan misstankarna dra igång.

  Det behöver inte vara särskilt utbrett för att misstankarna ska färga alla myndighetskontakter.

  – Det räcker att det är en enda person för att förtroendet ska vara raserat och alla som representerar den myndigheten får klä skott för det. Om snacket börjar gå kan förtroendet vara förstört för många år framåt, säger Anders Drottja.

  Kan det finnas en viss överkänslighet i bondeleden i den här frågan?

  – Nej, men jag tror att mycket bottnar i att det är ett så stort lass av myndighetskontroller, och att de har ökat. Man är så trött på det, så det ska bara minsta lilla till för att man ska gå i taket.

  Ett bra bemötande från tjänstemännen är A och O.

  – Det skulle också minska ryktesspridningen, både av falska rykten men också av sådant som är sant men som kan få alldeles för stora proportioner.

   Anders Drottja är krisberedskapsansvarig på LRF och var tills helt nyligen samordnare för landets kommun- och omsorgsgrupper.
  Anders Drottja är krisberedskapsansvarig på LRF och var tills helt nyligen samordnare för landets kommun- och omsorgsgrupper. FOTO: LRF

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen