Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 november

  Ett års ytterligare frist för växthusodlare

  När tillämpningen av EU:s ekoförordning skjuts fram ett år, följer bäst före-datumet för ekologiska odlingsbäddar med.

   Gurkor odlade i kruka kan vara ekologiska till den sista december 2031.
  Gurkor odlade i kruka kan vara ekologiska till den sista december 2031. FOTO: Gunilla Ander

  Komplicerad detaljreglering och coronapandemin gör att tillämpningen av EU:s nya ekoförordning skjuts upp ett år, till den första januari 2022. Det kom EU-parlamentet och medlemsländerna nyligen överens om, efter att en förlängning av gällande regelverk efterfrågats av branschen. Framskjutningen innebär att svenska producenter med odlingsbäddar utan direktkontakt med marken får ett år till på sig innan de riskerar att förlora eko-certifieringen. Det nya bäst före-datumet blir den första januari 2032.

  Olika syn på vad som är ekologiskt

  Nordisk och kontinental syn på vad som är ekologisk odling krockade under de utdragna förhandlingarna om en ny ekoförordning. I kallare klimat är växthusodling en förutsättning för en längre säsong för vissa produkter, som färska kryddor och sallader. Odlingen är ekologisk om den avstår från mineralgödsel och syntetiska växtskyddsmedel, lyder resonemanget bland de flesta svenska ekoförespråkarna. Utanför Norden är det grödornas kontakt med myllan, och den ömsesidiga påverkan som uppstår, som ses som det mest centrala i ekologiskt jordbruk. Båda sidor har anklagat varandra för att bara vara ute efter större bitar av den lukrativa ekomarknadskakan.

  Möjlig räddning i mellantid

  Det var den senare definitionen som tog hem den stora segern i kampen om ekoförordningen. Sverige, Danmark och Finland fick ett tioårigt undantag, från det att lagen börjar tillämpas, och under den perioden får arealen inte växa. En möjlig räddning finns dock. Senast den sista december 2026 ska EU-kommissionen presentera en rapport om ekologisk odling utan direkt markkontakt. Den kan i samband med det lägga fram förslag om ändringar i ekoförordningens definition som ger fortsatt grönt ljus för kruk- och bäddodling.

  Relaterade artiklar

  Till toppen