Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 februari

  Ett år efter branden: ”Det fanns bara en väg och det var framåt”

  Aspsäter, Säffle.

  När branden bröt ut på Aspsäters gård i Säffle var förloppet snabbt och explosionsartat. 73 djur togs av lågorna – men för mjölkbonden Håkan Lundqvist fanns aldrig något annat alternativ än att fortsätta.

   Brand på Aspsäters gård, Säffle
  Brand på Aspsäters gård, Säffle FOTO: Helena Karlsson/Nya-Wermlands-Tidningen

  – Jag var längst ned i botten på en djup brunn. Men det fanns bara en väg och det var framåt, berättar djurägaren Håkan Lundqvist.

  På platsen som för ett år sedan var en hög med aska står i dag ett nytt stall, som var inflyttningsbart för en månad sen.

  – Snickarna från Gråkjaer åkte hem igår och nu pågår uppstädning, förklarar Håkan Lundqvist.

  Han är nöjd med nybygget som har inredning från Egtredt.

  – Mina grannar byggde nytt mjölkstall för några år sedan och jag gillade det, så det var inte svårt att välja ett av samma tillverkare, säger han.

   Efter tragedin var Håkan Lundqvist allra längs ned på botten men det fanns bara en väg och det var framåt. ”Det kunde ju liksom inte bli värre”, säger han.
  Efter tragedin var Håkan Lundqvist allra längs ned på botten men det fanns bara en väg och det var framåt. ”Det kunde ju liksom inte bli värre”, säger han. FOTO: Mari Nälsén

  Det nya stallet är 400 kvadratmeter större än det som brann och är 22 gånger 49 meter, vilket innebär att Håkan Lundqvist får in 20-30 djur fler än tidigare. Det har också personalutrymmen, kalvstall och extra kalvningsboxar.

  Det var den 20 januari 2019 klockan 17.18 som telefonen ringde hemma hos Håkan Lundqvist. Det brann hos ungdjuren.

  Han tog dottern med sig och sprang ned. Där var stallet helt nedsläckt och rökfyllt.

  – Jag såg inget, ropade ”ring brandkåren” och sedan började jag öppna alla grindar för att få ut djuren.

   22x49 meter är det nya bygget med plats för 150 ungdjur och har kalvstall och personalutrymmen.
  22x49 meter är det nya bygget med plats för 150 ungdjur och har kalvstall och personalutrymmen. FOTO: Mari Nälsén

  Kom en gasexplosion

  När han kommit längst in i första sektionen såg han branden som startat i ett lysrör, och gnistor som droppade ned i en halmbal. Samtidigt kom en gasexplosion och han vågade inte vara kvar utan sprang ut.

  – Jag kände mig som en fruktansvärd svikare, jag visste ju att djuren skulle dö.

  Två meter intill låg mjölkstallet och han koncentrerade sig i stället på att få ut de 100 mjölkkorna. När de sprungit ut stängde han dörren, tog upp telefonen och började ringa.

  Resten av kvällen är som ett töcken. De första grannarna anlände redan före brandkåren och sedan kom bara fler och fler.

  – Det var helt fantastiskt, det var 80 personer som kom hit och hjälpte till.

   1508 Stora var en av dem som Håkan Lundqvist inte lyckades rädda. Men trots det stod hon på fältet ute på gården morgonen därpå – hon måste ha hoppat ut. En vecka senare seminerades hon och i dag är hon den röda ko på Aspsäter någonsin som gett mest mjölk.
  1508 Stora var en av dem som Håkan Lundqvist inte lyckades rädda. Men trots det stod hon på fältet ute på gården morgonen därpå – hon måste ha hoppat ut. En vecka senare seminerades hon och i dag är hon den röda ko på Aspsäter någonsin som gett mest mjölk. FOTO: Mari Nälsén

  Brandförloppet var snabbt. Den gamla byggnaden med stomme från 1800-talet brann ned till grunden, men däremot klarade sig mjölkstallet som av ett under. Före midnatt samma kväll var elen åter i funktion, någon hade hämtat vatten till djuren och de 100 mjölkkorna var mjölkade.

  – Det finns inte ord för hur mycket folk ställde upp. Mjölkgropen var full av folk. De kom från alla håll med traktorer och djurkärror och körde iväg ungdjuren efter att ha fångat in dem i grannens trädgård. Från den lokala macken kom de med smörgåsar och från Esters café kom de med kaffebröd. Jag vet inte vad jag skulle ha gjort utan dem.

  Mjölkade lika bra som förut

  De överlevande djuren tog uppståndelsen med ro. De sjönk inte en liter i produktion utan verkade nästan tycka att det var trevligt att komma ut och rasta sig ett par timmar i 14 minusgrader.

  Samma kväll var försäkringsbolaget på plats och även om Håkan Lundqvist inte minns mycket av vad som diskuterades, fanns det aldrig på kartan att inte stallet skulle byggas upp.

  – Länsförsäkringar var bra, de värderade snabbt och jag fick pengar direkt. Tack vare att vi kunde fortsätta mjölka hela tiden förlorade jag inte heller någon inkomst.

  I dag är det endast svedd vägg på mjölkstallet som vittnar om tragedin. Verksamheten fortsätter som vanligt. Men minnena finns kvar och det går inte en dag utan att Håkan Lundqvist tänker på sina förolyckade djur.

  – Jag har inte behövt psykologhjälp men vi pratar mycket om det, jag och min familj.

   Idag är det endast svedd vägg på mjölkstallet som vittnar om tragedin. Mjölkstallet stod två beter bredvid stallet som brann men klarade sig som av ett mirakel.
  Idag är det endast svedd vägg på mjölkstallet som vittnar om tragedin. Mjölkstallet stod två beter bredvid stallet som brann men klarade sig som av ett mirakel. FOTO: Mari Nälsén

  Aspsäter gård

  Ägare: Håkan Lundqvist.

  Bolagsform: Aktiebolag.

  Anställda: Tre.

  Areal: 230 hektar skog. 100 hektar egen åker och arrenderar ytterligare 150 hektar, odlar korn, vete och havre på ungefär 50 hektar vardera och omkring 90 hektar vall.

  Besättning: 100 mjölkande kor varav hälften SRB och hälften SLB.

  Produktion: 11 500 ECM, mjölkgrop med 2×7 platser.

  Kostnad stallbygge: 9,5 miljoner kronor inklusive markarbete. Ingen egen investering krävdes då hela kostnaden täcktes via försäkringen.

  Omsättning: 6,5 miljoner kronor,

  Vinst: Varierar mellan 500 000 och 1 miljon kronor per år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen