Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 oktober

  EU-förbud tvingade odlare att tänka nytt

  Odensbacken.

  Ett skadligt preparat mindre men samtidigt mer utgifter i en redan dyr odling. Första säsongen utan blastdödarmedlet Reglone blev speciell för potatisodlarna.

   Potatisskörden pågår för fullt, och på banden syns plötsligt en liten sork som klarar sig oskadd genom Stefan Valfridssons tvåradiga potatisupptagare. Ett bevis på att maskinen är skonsam - och att det gäller att skalskadorna på potatisen är så få som vanligt.
  Potatisskörden pågår för fullt, och på banden syns plötsligt en liten sork som klarar sig oskadd genom Stefan Valfridssons tvåradiga potatisupptagare. Ett bevis på att maskinen är skonsam - och att det gäller att skalskadorna på potatisen är så få som vanligt. FOTO: Cecilia Persson

  Stefan Valfridsson på Margretelunds gård i Odensbacken har inte satt sin sista potatis.

  Tvärtom – gården har ökat potatisarealen i år. Potatisupptagaren är ny och större och deras blastkrossare har fått användas mycket mer än tidigare.

  Det är första säsongen utan Reglone, det omdebatterade växt­skyddsmedlet som inte får användas längre efter ett EU-beslut.

  – Reglone är ju det farligaste medel vi har som potatisodlare. Så länge det är på fel ställe i naturen eller rester i produkten är det ju fel så det köper jag, säger Stefan Valfridsson.

  Experiment med djupet

  Det har krävts förberedelser, gården har experimenterat mer med sättdjupet och när de har använt den mekaniska blastkrossningen har de följt upp med preparatet Spotlight. Närkes fina mulljordar passar inte perfekt för maskinerna alla gånger.

   Anders Sjölinder på Säbylunds Egendom har investerat i en ny åttaradig maskin för blastkrossning. Han har goda förhoppningar på resultatet av årets skörd.
  Anders Sjölinder på Säbylunds Egendom har investerat i en ny åttaradig maskin för blastkrossning. Han har goda förhoppningar på resultatet av årets skörd. FOTO: Cecilia Persson

  – Reglonefördelen var att vi kunde ha mer blast kvar på jorden än efter blastkrossningen. Det skyddar från erosion, vind och regn. Vi har också ett stort problem med tranor som passerar här på hösten. De har fri landningsbana in nu, så det har vi fått jobba mer med, säger Stefan Valfridsson.

  Kluster på slätten

  Ute på Närkeslätten är septembervinden hård, vindkraftverkens blad skär genom blåsten. Vi är i ett litet kluster för potatisodling i Mälardalen. På Säbylunds Egendom i närheten arbetar Anders Sjölinder och hans son med blastkrossning med en ny åttaradig maskin. Den köpte de in i somras, en investering på närmare en halv miljon kronor.

   Stefan Valfridsson är i full gång med potatisupptagningen på Margretelunds gård.
  Stefan Valfridsson är i full gång med potatisupptagningen på Margretelunds gård. FOTO: Cecilia Persson

  – Det är väl alltid önskvärt med en minskad kemikalieanvändning om man kan få samma kvalitet, och jag tror att det kommer att gå bra, säger Anders Sjölinder.

  Växande arealer

  Han är delägare i ett potatispackeri i Mellansverige och har byggt upp sitt företag med större och större arealer. Antalet lantbruk med potatis i växtföljden blir färre, men med större arealer. Risken i odlingen är relativt hög och årets säsong har beskrivits som ett ”läroår” på många sätt.

  – Men Reglone förbjöds ju efter ett EU-beslut, det var bara att anpassa sig, säger Anders Sjölinder.

   Anders Sjölinder på Säbylunds Egendom tror att avräkningspriset på potatis måste stiga för att fler ska våga satsa.
  Anders Sjölinder på Säbylunds Egendom tror att avräkningspriset på potatis måste stiga för att fler ska våga satsa. FOTO: Cecilia Persson

  När det gäller framtiden för odling av matpotatis i Sverige ser han flera utmaningar.

  Kommer det fler som vill börja odla matpotatis?

  – Jag är lite tveksam faktiskt. För att vi ska kunna behålla den odling vi har i dag så behöver vi lite luft, med högre avräkningspriser. Att vi får ut ett pris som är relevant i förhållande till vilka kostnader vi har, säger Anders Sjölinder.

  Stabilare marknad

  Stefan Valfridsson är inne på samma spår. Marknaden behöver bli stabilare, och odlarna behöver få en större del av kakan. Men läget är betydligt bättre än det var på 1990-talet.

  – Jag minns att pappa sa att i mitten av 1990-talet fick man 50 öre kilot för potatis. Det var då vi fick börja snegla på alternativ för att överleva. Det är jag glad att vi började med, säger Stefan Valfridsson.

  Alternativet blev att leverera egen potatis direkt till butik. De började med en mataffär 1997. I dag levererar Margeretelunds gård sin potatis till 37 butiker i Sörmland och Närke.

  – Vi borde kunna vara självförsörjande på potatis i Sverige. Marknaden finns, det är jag övertygad om, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Därför förbjöds RegloneLÄS OCKSÅ: Kvalitetsproblem hotar potatisskörden

  ATL TV: Belgisk blastkross blev Säbylunds lösning efter Reglone

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen