Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 september 2018

  Erlandsson om riksdagsplatsen: "Jag är tacksam"

  Förre landsbygdsministern vann personvalet i Kronobergs län.

  FOTO: Ann Lind n

  Eskil Erlandsson knep Centerpartiets enda mandat från Kronobergs län, efter att ha fått 16,22 procent av rösterna i personvalet. På andra plats hamnade Per Schöldberg med 4,68 procent.

  – Jag är glad, tacksam och ödmjuk inför det mandat och uppdrag som jag har fått av mina kära kronobergare, säger Erlandsson till ATL.

  Känns det som en revansch i och med att du inte var nummer ett på listan?

  – Nej, jag tar emot det här uppdraget med tacksamhet och ödmjukhet. Jag har sagt hela tiden att jag ska bidra för Centerpartiets räkning så gott jag kan för de värderingar som vi står för. Jag kandiderade självklart för att bli vald, men de ord du använde, använder aldrig jag. Jag säger: jag ska bidra och göra så gott jag kan.

  Vilka ser du som de viktigaste lant- och skogsbruksfrågorna den kommande mandatperioden?

  – Just momentant så handlar det om att få ut pengar till torkdrabbade bönder. Det går ju bra att snacka – men det handlar det om att stärka likviditeten, och det fort som bara den. Sen har vi en budgetdiskussion inom EU som på lite halvlång sikt är väldigt viktig för lantbruket i Sverige och i Europa. Vi har en målsättning som vi har blivit ganska överens om i riksdagen att öka livsmedelsproduktionen. Vi har ett antal allmänna landsbygdsfrågor som strandskydd, enskilda vägar och äganderättsfrågorna i skogen med biotopsinventeringar och liknande.

  Det finns röster som har nämnt dig som en tänkbar talman. Hur ser du på den saken?

  – Det är allehanda spekulationer överallt. Nu blev riksdagsrösterna färdigräknade – eller bara nästan, förresten – men sakta i backarna.

  Men om du skulle få en förfrågan, är du intresserad av posten?

  – Sådana där spekulationer förekommer alltid. Det finns inga frågor – då finns det inga svar. Nu lugnar vi ner oss.

  LÄS OCKSÅ: Eskil Erlandsson ser ut att kryssas in

  LÄS OCKSÅ: Erlandsson håller ställningarna

  Till toppen