Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 mars 2019

  Entreprenör: Klimatsmartare kor med alger

  Kor som äter en viss algsort släpper ut uppåt 80 procent mindre klimatgaser, enligt entreprenören Fredrik Åkerman, 22, som hänvisar till en kommande studie. Nu vill han erövra världen med en ny fodertillsats. Men det finns fortfarande osäkerheter i forskningen.

   Nu drömmer Fredrik Åkerman om att sälja algen till djurbönder globalt och har, med sina vänner, startat företaget Volta Greentech som tagit plats på KTH:s innovationshubb.
  Nu drömmer Fredrik Åkerman om att sälja algen till djurbönder globalt och har, med sina vänner, startat företaget Volta Greentech som tagit plats på KTH:s innovationshubb. FOTO: Privat

  Fredrik Åkerman pluggade fram tills nyligen till ingenjör på Chalmers. I höstas gjorde han en utbytestermin på Berkeley-universitetet i Kalifornien, USA. Där intresserade han sig för hur algsorten ”Asparagopsis taxformis” kan reducera kors metanutsläpp som de främst rapar ut.

  – Det är en av världens viktigaste utmaningar för att minska klimatutsläppen och jag och två kompisar drog igång ett eget projekt i ämnet, berättar Fredrik Åkerman för ATL.

  Utsläppsminskning på uppåt 80 procent

  Forskare i Australien har gjort labbexperiment som visar en metanminskning på 90 procent genom att tillsätta algen i kofoder. I USA har forskare gjort en motsvarande studie direkt på kor och resultaten publiceras troligen inom två månader, enligt Fredrik Åkerman. Av allt att döma rör det sig om en utsläppsminskning på uppåt 80 procent på djurnivå, om en algmängd motsvarande 1 procent (cirka 100 gram) tillförs en kos genomsnittliga fodermängd.

  Nu drömmer Fredrik Åkerman om att sälja algen till djurbönder globalt och har, med sina vänner, startat företaget Volta Greentech som tagit plats på KTH:s innovationshubb.

  Oklart hur lång effekten blir

  I algen de vill använda finns en aktiv substans vid namn bromoform som ”kapslar in” metan. Men vart substansen tar vägen – om den ändrar struktur i kons mage och går ut i mjölken eller urinen – är ännu oklart, skriver SLU-forskaren Rebecka Danielsson i ett mejl till ATL.

  Det är inte heller klarlagt om metanminskningen består eller om effekterna är kortvariga. Troligen kommer dock den amerikanska studien besvara sådana frågor, tror hon. Men algen är fortfarande inte testad i svenska förhållanden.

  Söker svenska lantbrukare

  Fredrik Åkerman menar att resultaten från den amerikanska studien pekar på goda långtidseffekter. Men det finns ännu ingen kommersiell produktion av algen i världen.

  Därför ska Volta Greentech nu sjösätta ett pilotprojekt i Sverige. Företaget söker svenska lantbrukare som vill testa att tillsätta algen i kofoder. Och på längre sikt är målet att framställa en klimatsmart mjölk tillsammans med en svensk gård.

  Varit i kontakt med Arla

  Som ATL tidigare berättat satsar även Arla på klimatsmartare mjölk som ska lanseras i år. Bolaget har dock ett bredare hållbarhetsperspektiv än enbart eventuella fodertillsatser. Fredrik Åkerman känner till det och säger sig ha varit i kontakt med företaget kring framtida samarbetsmöjligheter.

  – Vi har räknat mycket på det här och ser att det blir goda marginaler för både oss och bonden. Men vi vet i dag inte exakt vad sjögräset kommer att kosta att producera och om det bäst odlas direkt i havet eller i stora tankar, säger han.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen