Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 januari

  Entreprenadchefer ser få negativa pandemieffekter

  Hur har pandemin påverkat ert företag? Så här svarade två chefer inom skogs- och maskinbranschen.

   Anna Furness, vd för Skogsentreprenörerna
  Anna Furness, vd för Skogsentreprenörerna FOTO: Skogsentreprenörena

  Anna Furness, vd för Skogsentreprenörerna:

  – På många sätt har den faktiskt varit jättenyttig och knuffat oss framåt. Vi är ju en nationell förening men många medlemmar har inte möjlighet att resa till Stockholm för att gå en tvåtimmars kurs i företagsjuridik.

  – Men nu har vi arrangerat tio webbinarier om företagarfrågor som många följde lajv men långt fler tittat på i efterhand. Sedan är det tråkigt att på det lokala planet har det inte blivit några tillfällen att nätverka. Men där sitter vi i samma båt som resten av samhället. På kontoret har vi peppar, peppar inte haft några sjuka. Dels för att halva styrkan redan jobbade på distans. Dels för att resten jobbat hemifrån redan från mars.

  Tror du att corona kommer att skapa förändringar i ert sätt att jobba på lång sikt, när pandemin är över?

  För Skogsentreprenörernas del handlar det om att vi hittat nya och effektiva sätt att jobba som vi kommer att hålla fast vid och kanske utveckla ännu mer. Att vi blivit mer digitala sparar både miljö, tid och pengar.

  För de företag som jobbar med skogsvård var våren en utmaning med problemen att få hit alla säsongsarbetare som behövs för att klara av alla åtaganden. Om det blir likadant till våren blir det förhoppningsvis inte samma problem med dispenser och annat.

  För maskinsidan var det stor osäkerhet i inledningsfasen när allt tvärnitade. Sedan har det gått bra ändå. Men många har fått en tankeställare. Över en natt kan allt förändras så det gäller ha koll på kassaflöde och likviditet och ha en krisplan redo.

   Maria Hammarstedt, regionchef Maskinringen Sörmland.
  Maria Hammarstedt, regionchef Maskinringen Sörmland. FOTO: Mikael Marklund

  Maria Hammarstedt, regionchef Maskinringen Sörmland:

  – Ingenting skulle jag säga. Jobben flyter på, vi har många ramavtal som bara rullar på. På kontoret har några medarbetare varit hemma en tid efter att de testat positivt och det har varit en del vabb då det är låg toleransnivå för sjuka barn på dagis och skolor. Men i stort så har den blåst förbi utan att vi påverkats. Ännu så länge. Sedan vet vi ju inte vad som händer längre fram. Kanske kommer effekterna senare, om det till exempel blir så att något större infrastrukturprojekt läggs på is.

  Vilka lärdomar har ni kunnat dra av utmaningarna pandemin fört med sig?

  – Inga ännu så länge efter som det mesta rullat på.

  Tror du att corona kommer att skapa förändringar i ert sätt att jobba på lång sikt, när pandemin är över?

  – Jag vet inte riktigt vad det skulle vara. Det är klart att vi kanske kommer att hålla de fysiska avstånden på ett annat sätt. Och många möten kommer vi nog att fortsätta att hålla digitalt, det är ju både enkelt och smidigt. När det gäller kundmöten som kanske är svårare att få till digitalt så kommer de nog i högre utsträckning ske ute på arbetsplatserna, inte inne på kontoren.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen