Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 juli 2018

  ”Ensilage av helsäd är ett bra foder”

  Ensilage av helsäd har blivit ett intressant alternativ för många när torkan reducerat vallskörden. I södra Sverige har tåget redan gått men i norr där spannmålen ännu inte är riktigt mogen finns goda chanser till ett lyckat resultat.

   När foderbristen gör det svårt att få tag på grovfoder går det att få till en bra ersättning genom att göra ensilage av helsäd, förklarar Johanna Wallsten, forskare vid SLU.
  När foderbristen gör det svårt att få tag på grovfoder går det att få till en bra ersättning genom att göra ensilage av helsäd, förklarar Johanna Wallsten, forskare vid SLU. FOTO: Marie Henningsson

  Frågan om ensilage av spannmål dyker ofta upp vid extremväder. Oftast har det handlat om att det regnat så mycket att det inte gått att tröska. Nu handlar det i stället om torka och brist på vallfoder.

  – När det är brist på grovfoder kan man ta spannmålen som helsäd och det är någonting jag förespråkar i år. Helsäd är ett bra fodermedel om du lyckas med ensileringen, säger Johanna Wallsten, forskare vid SLU i Umeå.

  Olika skördetid

  I södra delen av landet har den optimala skördeperioden i många fall redan passerats och grödan är sannolikt övermogen. I norra delen av Sverige där spannmålen inte gått lika långt är förmodligen början av augusti en bra tidpunkt att skörda helsäd i rätt mognadsstadium, enligt Johanna Wallsten.

   Johanna Wallsten, forskare vid SLU i Umeå.
  Johanna Wallsten, forskare vid SLU i Umeå. FOTO: Chelsea Parsons

  Rekommendationen för den som vill skörda och rundbala helskörd med vanliga vallskördemaskiner är att vänta tills grödan nått ”degmognad”.

  – Då har du en utvecklad kärna som har börjat fyllas med stärkelse men den har inte hunnit bli tillräckligt hård. Djuren kommer att tillgodogöra sig stärkelsen som finns i den och det finns fortfarande kvar tillräckligt mycket socker för att du ska få en ensileringsprocess. Ordet ”degmognad” kommer av att den faktisk är lite degig i det stadiet, säger Johanna Wallsten.

  Håll koll på stärkelsehalten

  Helsäden ska helst användas som inblandning i grovfodret. Till exempel ligger råproteinhalten i helsäd oftast bara kring 10 procent jämfört med cirka 15 procent i vallfoder men även om fodervärdet är lite sämre kan djuren ofta kompensera genom att äta mer. Det innebär att fodereffektiviteten blir sämre men har man lite vallfoder kan helsäd vara ett sätt att bibehålla en bra mjölkproduktion.

  – Använder du en hög andel helsäd i foderstaten till mjölkkor är det bra att hålla ett öga på den sammanlagda stärkelsehalten i foderstaten, blir den för hög kan fetthalten i mjölken sjunka. Sedan är det ett bra foder för de djur som inte producerar lika mycket, som ungdjuren och sinkorna. Då kan du spara det bra vallfodret till högmjölkarna, säger Johanna Wallsten.

  Spannmål som helsäd

  Vill du skörda spannmål som helsäd i senare stadier, då kärnan blivit hård, gäller det att ta det lugnt och vara extra noggrann. Kör sakta för att minska spill av kärnor. Har du tillgång till utrustning för direktskörd och som kan knäcka kärnan är det att föredra för fodervärdet. Använd gärna ensileringsmedel och se till att få det bra packat. Det finns en större risk för förekomst av sporer i helsäd av spannmål jämfört med vall.

  LÄS MER: SVA nedringt av oroliga djurägareLÄS MER: Tips på foder i kristider

  Relaterade artiklar

  Till toppen