Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 februari 2017

  Enklare handel med nytt WTO-avtal

  WTO:s avtal har trätt i kraft sedan 110 länder godkänt avtalet.

   EU- och handelsminister Ann Linde.
  EU- och handelsminister Ann Linde. FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  I dag träder Världshandelsorganisationens, WTO, avtal om förenklade handelsprocedurer i kraft. Strömlinjeformade gränskontroller och mindre handelshinder ska ge ett lyft till världshandeln, hoppas WTO-chefen Roberto Azevedo.

  – Avtalet är den största reformen inom global handel under detta århundrade, säger Azevedo på en presskonferens, rapporterar Reuters.

  WTO räknar med att avtalet lyfter den globala ekonomin med 0,5 procent och världshandeln med 2,7 procent till 2030.

  Export till fler

  Avtalet förväntas ge stora fördelar för Sverige, inte minst när det gäller möjligheten att exportera till nya marknader.

  ”För svensk export är det enormt viktigt att inte bara vi själva, utan även våra handelspartners, har effektiva handelsprocedurer”, säger EU- och handelsminister Ann Linde (S) i ett pressmeddelande.

  ”Det gör att svenska företag kan exportera till fler och att fler jobb skapas. Det bidrar i sin tur till regeringens mål om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020”.

  EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström trycker i sin tur på att avtalet blir ett stöd för småföretag i exportsektorn, då de med avtalet slipper mycket byråkrati och krångliga regelverk.

  ”Småföretagen blir de stora vinnarna”, skriver hon i ett pressmeddelande.

  För att avtalet ska träda i kraft krävdes att 110 av WTO:s medlemmar godkände det. Detta nummer nåddes i dag när Tchad, Jordanien, Oman och Rwanda samtidigt ratificerade avtalet

  Relaterade artiklar

  Till toppen