Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 januari 1999

  Engelska bönder i marsch mot importerat griskött

  Engelska lobbyister för en allt intensivare och även allt framgångsrikare kampanj mot importerat griskött. Det handlar inte bara om aktiviteter i maktens korridorer utan också om regelrätta demonstrationer.
  I lördags marscherade brittiska uppfödare genom London till premiärministerns residens 10 Downing Street i protest mot importen av tvivelaktigt utländskt kött som inte lever upp till hög brittisk standard.
  Motorn i protesterna är BPISG, British Pig Industry Support Group, en gräsrotsrörelse som startades av en grupp grisproducenter och som i dag får stöd av i stort sett alla brittiska lamntbruksorganisationer.
  Roten till det onda är, förutom den globala överproduktion, att EU:s kommande djurhållningsregler infördes i Storbritannien redan från årsskiftet. Reglerna, som av marknadsskäl också tvingat danska uppfödare att bygga om i förtid för att kunna fortsätta sin viktiga och lönsamma Englandsexport, innebär framför allt förbud mot fixerade suggor.
  Enligt danska Børsen börjar köp brittiskt-kampanjen synas i butiksdiskarna hos de stora kedjorna, även om det inte går att se förändringar i marknadsandelar.
  (ATL)

  Relaterade artiklar

  Till toppen