Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 juni 2018

  ”Det är väldigt roligt att folk är så engagerade”

  I värmens och torkans spår tipsar LRF nu lantbrukare om olika sätt att hjälpa varandra för att klara ”torka, foderbrist och allmän oro”. Ett tips är Facebook-gruppen Betesmark åt betesdjuren, som i dag har 1600 medlemmar.

   Niklas Bengtssons Facebook-grupp för torkdrabbade lantbrukare har i dag runt 1600 medlemmar.
  Niklas Bengtssons Facebook-grupp för torkdrabbade lantbrukare har i dag runt 1600 medlemmar. FOTO: Privat

  – Sådana här samarbeten sköts ofta lokalt och det finns redan mycket grannsamverkan. Men i en sådan här extrem situation med torka som vi har nu kan man behöva gå utanför sitt närområde. Vi vill helt enkelt vädja till folk att vara öppensinniga, säger Lennart Nilsson, ledamot i LRF:s riksförbundsstyrelse.

  LRF tipsar bland annat om att leta samverkanspartner i närområdet för att söka efter olika grödor och att göra markbyten för att exempelvis hitta betesmark åt djuren.

  – Man kan prata med folk i närområdet om att skörda trädor och kantzoner, samt att sälja halm som annars hackas. Vi hoppas de kan tänka sig att släppa halmen nu när vi är i en situation då halmskörden kanske bara blir en tredjedel säger Lennart Nilsson.

  Gå med i digital beteskedja

  Ett av LRF:s tips är att gå med i Facebook-gruppen Betesmark åt betesdjuren, som ATL skrivit om tidigare. Det är en grupp på Facebook där djurägare kan efterlysa betesmarker och markägare kan erbjuda att upplåta sin mark. ATL ringde upp gruppens grundare Niklas Bengtsson, som arbetar med naturvård och EU-stöd till lantbrukare och själv har lamm på en gård i Almunge öster om Uppsala, för att höra vad den har gett för resultat. Han har under morgonen haft fullt upp med att godkänna nya medlemmar.

  – Jag trodde att intresset skulle börja avta, men på sistone har det vällt in nya medlemmar. Bara i går fick gruppen nästan 200 nya medlemmar, berättar han.

  I skrivande stund har gruppen runt 1600 medlemmar, med fokus på Skåne, Nybro och Västergötland. Gotland förekommer dock nästan inte alls, trots att det är mycket torka där. Niklas Bengtsson berättar att gruppen har lett till cirka 75 till 100 kontakter mellan medlemmarna vad gäller exempelvis förfrågningar om betesmarker.

  – Det är framför allt markägare som har lite mark där de kan låta djur beta som hör av sig i gruppen. På sista tiden har även en del desperata djurägare som behöver beten åt sina djur skrivit och efterlyst mark. Jag vet att det var en person som lyckades hitta betesmark åt sina får i Norrtälje genom gruppen, säger Niklas Bengtsson.

  Som det ser ut i dag vill Niklas Bengtsson att gruppen ska finnas kvar och gärna utvecklas till en hemsida för att nå även dem som inte har Facebook.

  – Det är väldigt roligt att folk är så engagerade och att de bryr sig, säger han.

  LRF:s tips om samarbete mellan lantbrukare

  1. Leta samverkanspartner i bygden eller via www.proteintipset.se. Där kan du enkelt söka efter olika grödor i ditt närområde.

  2. Kan du göra ett markbyte med någon?

  3. Anmäl dig till Facebook-gruppen Betesmark åt betesdjuren.

  Ett liknande initiativ är Facebooksidan Bondbönans blogg.

  LÄS OCKSÅ: Bönder startar beteskedjaLÄS OCKSÅ: Foderbristen tvingar honom att sälja sina tackor

  Relaterade artiklar

  Till toppen