Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 november 2013

  Energikris skulle snabbt ge matbrist

  Om tillgången på diesel, eldningsolja och mineralgödsel ströps skulle den svenska livsmedelsförsörjningen snabbt bli lidande.

  Arkivbild.
  Arkivbild.

  Det slår en ny studie, ledd av JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik, fast.

  Studien har tagits fram i samarbete med Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP), Institutet för Livsmedel och Bioteknik (SIK), ÅF Industry samt Länsstyrelsen i Uppsala län. Den bygger på tre scenarie där tillgången på fossilt bränsle minskar med 25, 50 eller 75 procent.

  Halvering slår hårt

  – Vid en minskning på 25 procent skulle vi klara oss ganska väl genom att genomföra effektiviseringar, men vid en halvering skulle vi snabbt hamna i en situation där vi inte kan tillgodose befolkningens behov av livsmedel, säger Ola Pettersson, projektledare på JTI, i en kommentar.

  På landsbygden skulle en energikris leda till att många maskiner ersätts med manuell arbetskraft, att åkrar läggs i träda samt att skördarna minskar. De åkrar som används kommer att användas till produktion av livsmedel – inte djurfoder. Därmed skulle produktionen av gris, kyckling och ägg minska till förmån för nötkreatur och får som klarar extensivt bete.

  Fetter och socker

  Vad gäller livsmedelsindustrin skulle sektorer som framställning av oljor och fetter, sockertillverkning, framställning av te, kaffe och drycker samt bagerier drabbas hårdast.

  – Även beredning och hållbarhetsbehandling av potatis och fisk samt tillverkning av färdigrätter skulle minska kraftigt, kommenterar Katarina Lorentzon, projektledare på SIK.

  Relaterade artiklar

  Till toppen