Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 augusti

  En tredjedel av spannmålsskörden klar

  Det soliga vädret gör att spannmål skördas i rasande högt tempo i stora delar av landet. Lantmännen har tagit emot nästan 150 000 ton på två dagar vilket kan vara nytt rekord.

   I de allra sydligaste delarna av Skåne börjar en del lantbrukare bli färdiga med skörden.
  I de allra sydligaste delarna av Skåne börjar en del lantbrukare bli färdiga med skörden. FOTO: TT

  Hälften av spannmålsskörden är klar i Skåne och Halland. I östra Sverige ligger motsvarande siffra på knappt 30 procent och i västra Sverige på drygt 15 procent. Området runt Mälaren ligger lite efter, på 10 till 15 procent, bedömer Mikael Jeppsson, chef på spannmålsenheten Lantmännen Lantbruk.

  – Det går fort, det är ett jättehögt tempo, säger han.

   Lantmännen Lantbruks spannmålschef Mikael Jeppsson.
  Lantmännen Lantbruks spannmålschef Mikael Jeppsson. FOTO: Lantmännen

  Köer på anläggningarna

  I de allra sydligaste delarna av Skåne börjar en del lantbrukare bli färdiga. Om allt rullar på lika snabbt kan skörden vara inne i slutfasen i södra Sverige redan i slutet på nästa vecka bedömer han. Under måndagen och tisdagen denna vecka tog Lantmännen emot upp mot 150 000 ton, vilket är mer än de mycket stora volymer som rapporterades ha kommit in på kort tid förra året.

  – Det är klart att det är köer på en del anläggningar, men i och med att det är så torrt så rinner varorna fram snabbt och ger hög kapacitet att ta emot spannmål, säger han.

  Inte som förra året

  I början på juli prognostiserade Lantmännen årets skörd av spannmål, oljeväxter och trindsäd till 6,1 miljoner ton, vilket är lägre än förra årets skörd men strax över femårssnittet.

  – Skulle vi göra en ny prognos idag ligger vi nog på samma nivå, möjligtvis hade vi kanske höjt den något, säger Mikael Jeppsson.

  Victor Ebel, spannmålschef på Svenska Foder, ger en liknande bild över hur långt spannmålsskörden kommit i olika delar av landet.

  – Totalt i hela landet har vi fått in minst 30 till 35 procent av skörden, säger han.

   Victor Ebel, spannmålsansvarig på Svenska foder.
  Victor Ebel, spannmålsansvarig på Svenska foder. FOTO: Pressbild

  Han påpekar att Svenska Foder fått positiv feedback från lantbrukare i år att det inte varit några långa köer eller svårt att få tag på lastbilar till gårdshämtning, något som bolaget också fokuserat på att förbättra under säsongen.

  Höga proteinhalter

  Fredrik Söderström som är ny vd på Varaslättens Lagerhus bedömer att ungefär 30 procent av skörden kommit in, framför allt handlar det om vete. Trots stor anstormning vid mottagningarna har det fungerat fint eftersom hanteringen tack vare de goda förutsättningarna går så lätt i år, påpekar han.

  – Avkastningen ligger runt 7 till 8 ton vete per hektar eller mer här, säger han.

  Precis som Svenska Foder och Lantmännen rapporterar Fredrik Söderström om bra kvalitet på spannmålen. Proteinhalterna på vete ligger ”åt det högre hållet” och proteinhalterna på maltkorn är överlag inom det godkända intervallet. De låga vattenhalterna förenklar hanteringen men ökar också risken för skalskador på maltkorn eller sönderslagna kärnor i vete.

  – Det är bra att det är torrt men man ska vara försiktig vid hanteringen av kärnorna, säger Victor Ebel, Svenska Foder.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen