Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 maj 2017

  En olycka kan fälla friheten

  Hårdare kontroller på lantbruket i stället för eget ansvar, är bara en olycka bort, varnar teknikreporter Hans Dahlgren i en kommentar till olycksstatistiken i jord- och skogsbruket.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Anders Niléhn

  Den förhållandevis stora frihet som lantbrukarna har att själva bedöma skicket på sin utrustning är inte huggen i sten.

  På en väg utanför Kalmar några dagar före midsommarafton 2011 rullade ett ekipage med traktor och två vagnar med 29 ensilagebalar. I en kurva lossnade vagnarna, åkte in i en trädgård och stannade mot ett uthus. Olyckan slutade med en skadad axel hos traktorföraren, men hade kunnat sluta mycket värre. På granntomten fanns det folk i trädgården.

  I Sverige är traktorer, vagnar och redskap är undantagna från kontrollbesiktning. Även sådana som körs med vikter på 60 ton på allmän väg.

  I Sverige får lantbrukare köra med hur breda redskap som helst under förflyttningar på väg, medan det i andra länder finns begränsningar. Det sparar tid, pengar och minskar pappersarbetet. Friheten är dock inte självklar.

  Vanligt med skador

  Skogs- och lantbruk är de mest skadedrabbade verksamheterna. Eftersom det oftast är företagarna själva som drabbas av olyckor kan de inte gärna ställas till svars av samhället. Finns det inget anställningsförhållande så finns det inga fackföreningar som ryter ifrån. Är det bonden själv som är ansvarig kan inte Arbetsmiljöverket göra något.

  Eftersom egenföretagarnas väl och ve till stor del står utanför samhällets räckvidd, på gott och ont, är det i stället branschföreningar och försäkringsbolag som tar det stora ansvaret med information och utbildningar.

  Satsa på utbildning

  Gå den där motorsågskursen. Lyssna på de tjatiga men kloka orden om att hålla koll på hitchkrokar och bromsar, vikten av planering och minimering av stress.

  För det är inte bara din och omgivningens hälsa som står på spel utan en frihet för hela lantbruket.

  Så länge det är företagarna själva som drabbas kommer knappast samhället att reagera, men när den där vagnen tappas på allmän väg och en riktigt otäck olycka drabbar allmänheten, kan vi vara säkra på att besiktningskrav och hårdare regler för maskiner kommer högt upp på lagstiftarnas agenda.

  LÄS MER: ”Helt oacceptabelt” – Arbetsmiljöverkets generaldirektör om dödsstatistiken i jord- och skogsbruket

  Relaterade artiklar

  Till toppen