Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 juli 2020

  En kvart om dagen sparade 30 000 kronor per år

  Genom att planera hur och när maskinerna på gården används går det att spara både bränsle och personalkostnader.

  – Jag införde totalförbud mot tomgångskörning, säger Håkan Carlborg.

   Med planerad körning sparar Håkan Carlborg som bedriver ekologisk nötköttsproduktion både bränsle och personalkostnader.
  Med planerad körning sparar Håkan Carlborg som bedriver ekologisk nötköttsproduktion både bränsle och personalkostnader. FOTO: Privat

  För ett tiotal år sedan började Håkan Carlborg, som bedriver ekologisk nötköttsproduktion på Källingby gård i Uppland, fundera över varför hjullastaren han använder vid utfodring av djuren gått så många timmar. Efter att ha gått en kurs i sparsam körning skapade han en excelmall där han skrev ner antalet minuter det tog att flytta balar från ett ställe till ett annat på gården.

  Han kom fram till att om han rationaliserade foderhanteringen skulle han kunna spara både tid och pengar.

  Sparar en kvart om dagen

  – Jag införde totalförbud mot tomgångskörning och flyttade foderlagret närmare ungdjuren, där jag har halmlagret. När jag kört ensilage till ungdjuren tar jag med halm till korna. Jag ser helt enkelt till att ha något, antingen halm, ensilage eller något annat som ska flyttas, med mig på varje körsträcka, säger Håkan Carlborg.

   Håkan Carlborg, Källingby gård.
  Håkan Carlborg, Källingby gård. FOTO: Lotta Silverbrand

  Han räknade ut att han kunde spara in en kvarts körning om dagen på vinterfodringen genom att planera sin körning.

  – En kvart om dagen låter kanske inte så mycket, men utslaget på ett år blir det 50 timmar om man räknar på 200 foderdagar om året. Det beror ju förstås på hur man värderar sin tid, men har man en anställd förare som med maskin kanske kostar 650 kronor i timmen så handlar det om 32 500 kronor om året. Det är mycket pengar. Och för mig har det bara kostat en del planering, säger han.

  Läs mer: De vinner på att sätta miljön i fokusLäs också: Miljöinsatserna som gör nytta på din gård

  ATL TV: Kör smartare och spara diesel – missa inte vårt specialprogram

  Fler spartips från Håkan Carlborg

  Stressa inte

  ”Är man stressad är det lätt att öka farten och då drar maskinerna mer. Vädrets makter rår man förstås inte på, men med god planering minskar man risken för stress.”

  Ställ om bränsleförbrukningsmätaren

  ”Alla moderna maskiner är utrustade med bränsleförbrukningsmätare. Genom att ställa om mätaren från förbrukning per timme till förbrukning per hektar och hålla koll på den, kan man lätt se hur förbrukningen ändrar sig när man kör si eller så, när det är blött respektive torrt. När man får svart på vitt hur mycket man kan spara blir man mer motiverad till att köra sparsamt. Hur man ställer om mätaren finns angivet i instruktionsboken.”

  Plöj grundare

  ”Det är inte alltid nödvändigt att plöja så djupt som 20 centimeter. Det beror på hur mycket rotogräs man har. Genom att plöja två centimeter grundare och ställa in plogen noggrant kan jag spara 1,5 liter bränsle per hektar. Har man 100 hektar innebär det alltså en besparing på 150 liter diesel.”

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen