Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 november 2018

  En död i franska trafikupproret

  En demonstrant omkom i Frankrike i samband med protesterna mot de höjda skatterna på drivmedel. Det rapporterar franska medier.

   Rörelsen "De Gula Västarna" vid en demonstration i Nice.
  Rörelsen "De Gula Västarna" vid en demonstration i Nice. FOTO: IBL

  Ett omfattande trafikkaos lamslår Frankrike i dag, lördagen den 17 november. Ett stort antal demonstranter har gett sig ut på vägarna för att protestera mot regeringens höjda skatter på drivmedel. Även flera lantbrukare är engagerade i protesten, vilket ATL rapporterat om.

  På förmiddagen förolyckades en av personerna som protesterar mot skattehöjningarna. Enligt landets inrikesminister, Christophe Castaner, omkom en kvinnlig demonstrant i Pont-de-Beauvoisin i Savoie sedan hon blivit påkörd av en bil.

  Föraren i bilen ska ha varit en mamma som försökte få sin sjuka dotter till läkaren. Hon drabbades av panik sedan demonstranterna ska ha blockerat vägen loch bilen så att hon inte kunde komma fram.

  Under dagen ska 47 personer ha skadats och 24 personer ha gripits, rapporterar SVT.

  Gula västar symbol för motståndet

  Rörelsen kallas för ”De gula västarna”, och de som protesterar bär gula säkerhetsvästar samtidigt som de är ute på vägarna. Andra väljer att lägga västen på instrumentbrädan medan de tar med sina fordon för att blockera delar av vägnätet runt om i landet. Inrikesministern uppger att cirka 50 000 människor väntas delta i omkring 1500 olika aktioner i protest mot kostnadsökningen under dagen, skriver France Inter.

  Protesterna handlar om att dieselskatten kommer att ha ökat med cirka 2,40 kronor mellan år 2017 till 2021. För bensin höjs skatten med 14 eurocent. Syftet är att få fler att ställa om till andra bränslen, men protesterna mot skattehöjningarna har varit massiva.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen