Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 July

  Så jobbar rådgivaren Thomas Jerneng

  Christinelunds gård.

  Det drar ihop sig till månadsmöte på Christinelunds gård. Maj månad ska summeras och kommande månader planeras.

  Rådgivaren Thomas Jernengs arbetsdag börjar klockan åtta med ett möte med lantbrukaren Aron Cedergren. På gårdskontoret, framför var sin dator, uppdaterar Aron Thomas på vad som har hänt sedan sist.

  – 33,4 kilo mjölk per ko och dag i mjölkleverans till mejeriet låter okej, men halterna har sjunkit något, kommenterar Thomas Jernengs.

  Han är produktionsrådgivare på Växa Sverige med ett trettiotal mjölk- och köttgårdar i Kalmartrakten som sina kunder. En uppskattad rådgivare, Thomas Jerneng har fått utmärkelsen Årets Rådgivarinsats efter att ha blivit nominerad av just Christinelunds gård.

  – Mjölkpriset var 3,09 kronor kilot i maj i år, men 3,36 för ett år sedan. Men det blir ju bättre nu i juni, säger Aron Cedergren.

   Thomas Jerneng, Växa Sverige.
  Thomas Jerneng, Växa Sverige.

  Köttproduktionen viktig

  Christinelund drivs av Aron och hans fru Cecilia tillsammans med Arons föräldrar Agneta och Björn Cedergren. På gården finns 550 mjölkande kor, alla kalvar föds upp på gården.

  – Priserna på slaktdjuren är bra och det har fötts många köttraskalvar de senaste månaderna, noterar Thomas.

  Två timmar senare, klockan är tio. Nu börjar mötet, hela personalgruppen samlas runt bordet i personalrummet. I dag bjuder Thomas på tårta, det var ju härifrån han föreslogs som vinnare av utmärkelsen.

  – Thomas vet vad han talar om. Han talar samma språk som vi och har själv jobbat med kor, säger Tony Bruhn, ladugårdsförman.

  Det är sant. Och även när Thomas jobbade praktiskt med kor prisades han. I arkivet ser vi att han utsågs till årets djurskötare 2011.

   Personalen på Christinelunds gård.
  Personalen på Christinelunds gård.

  Tips från coachen

  Aron håller i mötet, Thomas är sekreterare och bisittare med inspel utifrån. Det kan vara erfarenheter från andra gårdar, kunskap från litteraturen eller ny forskning. Alla delar i företaget behandlas: växtodling, djurproduktion och skog.

  Mycket fokus ligger på torkan och vallskördarna.

  – Förstaskörden gav 1 243 ton och andraskörden 850 ton. Det innebär att vi har tappat nästan 550 ton på de två första skördarna jämfört med förra året. Variationerna var stora i andraskörden – från 600 kilo till 4 500 kilo ts per hektar – beroende på bevattning eller ej. Det kommer att öka vallfoderkostnaden med 20 öre per kilo ts, säger Aron Cedergren.

  Christinelund har möjlighet att bevattna i stort sett hela arealen på 720 hektar. Men i år har inte bevattningskapaciteten räckt till överallt. Prioritering har varit nödvändig och på en del håll har vallen fått stå tillbaka för majsen, säger Björn Cedergren.

  – Får vi varmare somrar ska vi kanske ifrågasätta vilka arter vi har i vallarna. För timotej är 18 grader optimalt, för lusern är 24 grader optimalt, säger Thomas Jerneng

   Personalmöte på Christnelunds gård.
  Personalmöte på Christnelunds gård.

  Lean lantbruk

  Christinelund började arbeta enligt lean-filosofin 2013. Nio värderingar (till exempel: ”ständiga förbättringar”, ”lärande organisation”, ”roligt på jobbet”) ligger till grund för gården som arbetsplats. Vid mötet görs en övning där varje medarbetare får bedöma dagsläget för respektive värdeord.

  – Gradera mellan ett och tio. Ett betyder att vi har rejäl förbättringspotential, tio att läget är bästa tänkbara, säger Thomas Jerneng.

  Funderingar och eftertanke innan kryssen fästs på papper. Thomas samlar in lapparna. Nästa månad presenterar han resultatet.

  Månadsmötet går mot sitt slut. Men innan var och en återgår till sina dagliga sysslor görs en gemensam rundvandring för att lösa några praktiska frågor. Thomas faller in i ledet som en i arbetsgruppen. Aron tar täten.

  – Thomas har mycket kunskap, men den allra största förtjänsten är nog att han är så bra på att bemöta alla människor. Det har betytt väldigt mycket för gården och hela företaget, säger Aron Cedergren till ATL innan vi skiljs åt.

  LÄS OCKSÅ: Mjölkbönder från Kalmar prisasLÄS OCKSÅ: Thomas blev årets djurskötare

  Thomas Jerneng

  Ålder: 54 år.

  Bor: Smedby, en mil utanför Kalmar.

  Familj: Sambon Louise Jonsson och dottern Stina 16 år.

  Utbildning: Lantmästarutbildning med gymnasielärarekompetens, driftsledarutbildning, Lean Lantbruk.

  Fritid: Längdskidor. Åker långlopp och är anmäld till det 22 mil långa Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk 30 mars 2019. Jaktintresse.

  Årets Rådgivarinsats

  Utmärkelse som delas ut sedan 2015 av Branschrådet för Lantbrukets Rådgivningsföretag i samarbete med ATL.

  Lantbrukare får nominera duktiga rådgivare. En jury från arrangörerna utser den slutliga vinnaren.

  Thomas Jerneng fick sitt pris i samband med Brunnby Lantbrukardagar.

  Läs mer om

  Till toppen