Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 september 2017

  Britten som håller djupet

  Magnus Larsson gick över till plogfritt 1997. För fem år sedan började han testa direktsådd med lejda maskiner för att skaffa sig erfarenhet, innan han köpte en Mzuri för ett år sedan. "Magiskt" säger han själv.

   Växtodlaren Magnus Larsson gick över till plöjningsfritt för tio år sedan.
  Bild 1/9 Växtodlaren Magnus Larsson gick över till plöjningsfritt för tio år sedan. FOTO: Anders Fällman
   Brittiska såmaskinen Mzuri Pro-Til Select, 3 meter och Case Puma CVX 225, vilket ger cirka 188 hk på hjulen. Sådden kräver 35 - 37 liter diesel per timme.
  Bild 2/9 Brittiska såmaskinen Mzuri Pro-Til Select, 3 meter och Case Puma CVX 225, vilket ger cirka 188 hk på hjulen. Sådden kräver 35 - 37 liter diesel per timme. FOTO: Anders Fällman
   Förredskapet med 33 centimeter delning, bearbetar en slits. Magnus Larsson har ställt in dubbelt sådjup, utom vid sådd av höstraps, då förredskapet bearbetade ned till 15-18 centimeter. Förredskapet placerar gödningen i slitsen. Hur djupt gödningen placeras beror delvis på djupinställningen. Det finns fästen för skivrist framför varje pinne. I höstas behövde Magnus plocka av skivristarna när halmen var fuktig.
  Bild 3/9 Förredskapet med 33 centimeter delning, bearbetar en slits. Magnus Larsson har ställt in dubbelt sådjup, utom vid sådd av höstraps, då förredskapet bearbetade ned till 15-18 centimeter. Förredskapet placerar gödningen i slitsen. Hur djupt gödningen placeras beror delvis på djupinställningen. Det finns fästen för skivrist framför varje pinne. I höstas behövde Magnus plocka av skivristarna när halmen var fuktig. FOTO: Anders Fällman
   På bilden är maskinen utrustad med såbillar för bandsådd av spannmål och ärter. Höstraps sås med en annan bill som radsår.
  Bild 4/9 På bilden är maskinen utrustad med såbillar för bandsådd av spannmål och ärter. Höstraps sås med en annan bill som radsår. FOTO: Anders Fällman
   Såbillen för bandsådd, sedd bakifrån. Billen fördelar utsädet på var sin sida om striptill slitsen.
  Bild 5/9 Såbillen för bandsådd, sedd bakifrån. Billen fördelar utsädet på var sin sida om striptill slitsen. FOTO: Anders Fällman
   Vetet den 4 oktober sått den 10 september efter ärter. 178 kilo per hektar av höstvetesorten Reform. Billavståndet 33 centimeter ger ett avstånd på cirka 15 centimeter mellan banden.
  Bild 6/9 Vetet den 4 oktober sått den 10 september efter ärter. 178 kilo per hektar av höstvetesorten Reform. Billavståndet 33 centimeter ger ett avstånd på cirka 15 centimeter mellan banden. FOTO: Anders Fällman
   Den 5 maj. Vetet börjar sluta sig, men inte helt. Den 18 mars spreds 60 kg N som Axan. 25 ton per hektar svinflyt spreds vid två tillfällen; den 10 maj och 29 maj. Dessutom 30 kg N som Axan den 29 maj.
  Bild 7/9 Den 5 maj. Vetet börjar sluta sig, men inte helt. Den 18 mars spreds 60 kg N som Axan. 25 ton per hektar svinflyt spreds vid två tillfällen; den 10 maj och 29 maj. Dessutom 30 kg N som Axan den 29 maj. FOTO: Anders Fällman
   Vetet den 10 juni i sent stråskjutningsstadium.
  Bild 8/9 Vetet den 10 juni i sent stråskjutningsstadium. FOTO: Anders Fällman
   Vetets utveckling den 25 juli.
  Bild 9/9 Vetets utveckling den 25 juli. FOTO: Anders Fällman

  Östgöten Magnus Larsson brukar 170 hektar på gården Lottstad, mellan Linköping och Skänninge. Jordarna har en lerhalt från 5 till 55 procent. När man tvingades lyfta tre skär av sex för att plöja bra på vändtegarna med en 250 hk traktor i vissa situationer, då kände han att det var dags att komma ur den negativa spiralen.

  Övergången till plogfri odling gav bättre netto i odlingen. Avkastningen sjönk en aning under några år, mest på den lätta jorden. Sedan var trenden positiv med stadig avkastningsnivå.

  LÄS OCKSÅ Plöjningsfritt var jackpott på CharlottenlundLÄS OCKSÅ Plöjningsfritt var inte ekonomiskt

  Att Magnus ändå kom att intressera sig för direktsådd var för att han ville prova något nytt, och få nya erfarenheter som kan bli en grund till ytterligare lönsamhetsförbättringar.

  – Vad är det som säger att den brukningsform vi har hållit oss till i flera generationer är den bästa, reflekterar Magnus Larsson.

  Höll inte sådjupet

  Han ville testa en striptill maskin eftersom han har sett positiva effekter i både raps och spannmål av sådd över striptillspåret och lejde in en Claydon såmaskin tre säsonger de senaste fem åren, men tyckte att den inte höll sådjupet tillräckligt exakt vid ärtsådd med vingbillen.

  Han provade även ett hemmabygge med striptillpinnar och skivbillar som sådde mellan de bearbetade spåren.

  – Den gav ett ok resultat och bäst i svängarna, där skivbillen spårade och placerade utsädet över spåret. Då såg jag effekten av striptill.

  När Magnus vädrade sina funderingar för en bekant fick han rådet att ta en närmare titt på det engelska maskinfabrikatet Mzuri och kom han fram till att det kunde vara maskintypen för honom.

  LÄS MER Ekologiskt utan plogLÄS MER Smart att plöja ibland säger forskningen

  Dyrast sett till arbetsbredd

  Det skulle vara en striptillmaskin, en kombimaskin som håller inställt sådjup och med en billtyp som alltid placerar fröet i ren jord.

  – Dessutom måste den vara tolerant mot de stora mängder halmrester som vi får i Sverige.

  Han säger att det är den dyraste såmaskinen per meter arbetsbredd, men att den verkar vara värd sina pengar för den sår förträffligt.

  – Det är tidigt att uttala sig efter en höst- och en vårsådd, men det jag har sett hittills är magiskt.

  Han baserar erfarenheten på sådd av höstraps efter maltkorn, på sådd av höstvetet efter andraårsvete och efter ärter, på vårsådd av ärter efter korn och maltkorn efter höstvete.

  Olika uppfattningar

  Maskinen har ett billavstånd på 33 centimeter och har billar för radsådd eller bandsådd. Höstrapsen radsåddes och spannmålen och ärterna är bandsåddes.

  Det finns olika uppfattningar om hur djupt striptillbearbetningen ska göras. Magnus har valt grundare inställningar eftersom han vill undvika att maskinen drar upp rå lera som ger grovt bruk.

  – Jag ställde gödningsbillarna på dubbla sådjupet, i höstas och i vår och djupare vid sådden av höstraps (15-18 centimeter).

  Egna modifieringar

  Under vintern har Magnus valt att göra vissa modifieringar av maskinen. Oljetrycket i maskinen genom konstantflöde har ersatts med ackumulatorer a la Överumplog, för att enbart använda oljeflöde när man lyfter maskinen.

  – Det spar några liter diesel per timme och gör traktorn lite starkare.

  Magnus funderar även på att flytta fram fästena för skivristerna.

  – Maskinen verkar vara relativt tolerant mot halmrester, men när halmen blev rå i höstas behövde vi ta bort skivristerna.

  – Det är roligt att jobba med maskinen för resultatet på åkern ser väldigt bra ut, men det är tröskan som sätter betyget.

  Det här är en exklusiv artikel från nr 9 2017 av ATL:s systertidning Lantmannen.

  Lottstad

  Skeppsås, väster om Linköping.

  Areal: 170 hektar.

  Jordart: lerjordar med 5 – 55 procent lerhalt

  Odlar: höstvete, höstraps, maltkorn och ärter i en fri växtföljd.

  Mzuri Pro-Til Select

  Arbetsbredd: 3, 4 eller 6 meter

  Bogserad kombimaskin (3-metersmodellen finns även som buren)

  33 cm billavstånd

  (Lottstad har en bogserad 3 meters maskin)

  3 400 liter total lådvolym (fix mellanvägg)

  1 200 liter gödning

  2 200 liter utsäde

  Vikt tom: 4,7 ton

  Maskinen är utrustad för spridning av snigelmedel.

  Relaterade artiklar

  Till toppen