Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 november 2020

  En av få svenska jordbrukspolitiker tar paus

  Utan Fredrick Federley (C) i EU-parlamentet blir den svenska representationen i EU:s jordbrukspolitik ännu lite mindre.

  FOTO: Fredrik Persson/TT

  Svenska politiker med intresse för jordbruksfrågor växer inte på träd och på EU-nivå har Sverige i perioder varit helt utan representation i jordbruksutskottet. Intresset för politikområdet har dock växt något i takt med utskottets växande makt och sedan EU-valet 2019 har två svenskar, miljöpartisten Pär Holmgren och centerpartisten Fredrick Federley, haft ersättarplatser i utskottet. En sådan plats kan, av den som vill, användas för att få inflytande på samma nivå som en ordinarie ledamot.

  Det har Fredrick Federley försökt göra, och när han nu tar en paus från EU-parlamentet minskar de svenska möjligheterna att påverka i jordbruksfrågor på EU-nivå. Alla svenska EU-parlamentariker tycker förstås inte likadant, de tillhör trots allt olika partier, men just för jordbrukspolitiken är de ofta relativt överens om vad som är viktigt.

  Då Fredrick Federley inte lämnar EU-parlamentet permanent får han enligt hans pressekreterare ingen ersättare under tiden han är borta. Så Centerpartiet kommer att vara en ledamot kort. Hur lång tid det kommer att vara så är i skrivande stund oklart. Samma gäller för om den partigrupp Centerpartiet tillhör, liberala Renew, kan sätta parlamentariker från något annat land på de utskottsplatser som blir tillfälligt tomma. Fredrick Federley har även en ordinarie plats i miljöutskottet, ett annat utskott med stor relevans för svenska bönder.

   Centerpartiets Fredrick Federley (C) i EU parlamentet i Strasbourg i en bild från 2019.
  Centerpartiets Fredrick Federley (C) i EU parlamentet i Strasbourg i en bild från 2019.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen